Merlini kontra RTL Klub: nincs még vége

Vágólapra másolva!
Noha a bíróság másodfokon David Merlini illuzionistának adott igazat, az RTL Klub nem törődik bele a döntésbe, nem hagyja annyiban az ügyet. Folytatás várható, de a csatorna még nem mondja meg, mi lesz a következő lépés.
Vágólapra másolva!

Folytatódhat a David Merlini és az RTL Klub közti jogi csatározás, mivel a csatorna nem ért egyet a jogerős ítélettel és - az ítélkezési gyakorlatra, valamint az eset körülményeire tekintettel - eltúlzottnak érzi a Merlininek megítélt kártérítést.

Mint korábban megírtuk, a másodfokú bíróság megállapította, hogy az RTL Klub kijelentéseinek egy része megsértette Merlini személyhez fűződő jogát, és a csatornát 20 millió forint nem vagyoni kár megfizetésére és közlemény közzétételére kötelezte. Az illuzionista a részére megítélt összeget inkasszóval hívta le anélkül, hogy - a kialakult gyakorlatnak megfelelően - a teljesítésre az RTL Klubot felhívta volna. Ezt is nehezményezte a csatorna, mert ugyan jogszerű, de nem felel meg a gyakorlatnak: ilyenkor illik felszólítani a másik felet az önkéntes teljesítésre.

"A csatorna a további jog adta lehetőségeket, beleértve a közzétételi kötelezettsége felfüggesztésének kérését, ki fogja használni, így az ügyben végső soron a Legfelsőbb Bíróság dönthet" - áll a csatorna közleményében.

Az [origo] megkérdezte az RTL Klubtól dr. Gonda Gáspár jogi szakértőt, aki megismételte, hogy nem törődnek bele az ítéletbe, és innen két lehetőséget lát. Az egyik, hogy felülvizsgálatot kér az egyik fél: erre például olyankor van lehetőség, ha jogszabályt sértett a bíróság. A másik lehetőség a perújítás, ezt olyankor lehet kezdeményezni, ha újabb bizonyítékok kerülnek elő. A csatorna nem közölte, milyen utat választ, de kapkodnia sem kell: ha előbbire voksolna, akkor is az ítélet kézbesítésétől számítva hatvan nap áll rendelkezésére.