Az év utolsó tévés csatája

Vágólapra másolva!
Az év utolsó napjának estéjén, ha van rá mód, menjünk emberek közé, ünnepeljünk: tévét amúgy is túl sokat néz a magyar átlag. Ha mégis a fotelbe fészkeljük be magunkat, és egyik kezünkben egy palack pezsgő lapul, másikban a távirányítót szorongatjuk, akkor még mindig ott a régi, csalfa barát, a tévé.
Vágólapra másolva!

Noha akad pár csatorna, mely nagyon készül, mégiscsak jobb a szilvesztert baráti társaságban letudni, sok itallal, tréfás adomázás, néha önismétlő anekdotázás közepette, vagy épp egy mámoros, táncos partin. A legtöbb szilveszteri szórakoztató műsort amúgy is megismétlik a tévék, és már előre prognosztizálható, hogy semmi olyan nem lesz a képernyőn, ami miatt vissza kellene utasítani a már délután enyhén ittas hangon érkező vidám meghívásokat.

Ha sótlan, antiszociális emberként egyetlen meghívást sem kaptunk sehová, vagy kizárólag unalmas barátaink vannak, akik fancsali ábrázatára nem vagyunk kíváncsiak, akkor még mindig le lehet rogyni a tévé elé. Ha erősen végigbuliztuk az elmúlt napokat, akkor talán jól is jön egy csendes este - elvégre nem baj, ha az új évet nem nyomasztó fejfájással, borzalmas közérzettel, tompa másnapban kezdi meg az ember.

Leginkább az MTV és a TV2 készül, mint minden évben, szinte versenyt futnak azért, hogy minél több, már-már ipari mennyiségű magyar médiaszemélyiséget belegyömöszöljenek harsány, színes, viccesnek szánt show-ikba. Előbbi a Híradó után, nyolckor csap a lovak közé. Lesz Önök kérjék, önök kérik, sok kabaréjelent, és persze a Krém, a Társulat szereplőivel, az Első Emelettel, számtalan színésszel, énekessel. Éjfél után Csendül a nóta: vidámság, mulatozás, ahogyan azt kell. A hangulatról többek közt Sas József, Bangó Margit gondoskodnak- van egy olyan érzésünk, hogy nem a tizenévesek preferencialistája alapján hívták meg a művészeket.

A TV2 sem társadalmi drámákkal, kelet-európai, borongós művészfilmekkel operál, inkább csatasorba állít mindenkit, aki közel áll a csatornához, és feltételezhető róla, hogy ki tud csalni egy tétova félmosolyt a nézőből. A Tények után, héttől nyomják nagy lendülettel. Lesz Activity, Csiszár Jenővel (súlyosbítva Fekete Pákóval és Kiszel Tündével), utána pedig beúszik a képernyőre a Médiacápa, a Bagi-Nacsa páros viszonylag új műsora. A Mi kérünk elnézést néha még nézhető is volt az ősszel, így az év utolsó estéjén sem marad el, 21.40-től pedig jönnek a TV2 aduja, a rendre jó nézettséget szállító Irigy Hónaljmirigy. Eztán debütál a Beugró, Rudolf Péter, Szabó Győző és több színész tűnik fel benne. Sas József itt is jelen lesz, nagyon oda kell figyelni, ha el akarjuk kerülni: ő este 11-től produkálja magát, hogy éjfél után végeláthatatlan sorban adja le a csatorna a régi Mirigy-felvételeket.

Az RTL Klub nem töri össze magát szilveszterkor, Csonka Pici nem jár csárdást az ittas Bajor Imrével, Győzike sem ordibál artikulátlanul Sebestyén Balázzsal: a csatorna inkább filmeket ad. Két vígjáték után egy Guy Ritchie-film követekezik: a Blöff alapmű. A Viasat is a nevettető filmekben hisz, három vígjátékot is előkapott a fiókból, hogy aztán éjjel kettőtől egy borongós, depressziós, de mégis zseniális Sírhant művek-epizóddal letörölje a félrészeg vigyort a néző szétcsúszott ábrázatáról.

A Duna tévé is készül természetesen szilveszteri gálával, operett-részletekkel, színdarabokból vett jelenetekkel. Az m2 ezúttal a vígjátékokban hisz, a Cool hosszú, élő partira invitál, a Story TV-n Új Szuperbuli címmel Galambos Lajos szórakoztat (ő valahogy elvesztett 2,5 millió nézőt a Dáridó óta), a Filmmúzeum pedig logikusan régi szilveszteri adásokat ad újra. A Hallmark úgy tesz, mintha egy átlagos este lenne (Esküdt ellenségek, A médium), az ATV természetesen Névshowr-ral rukkol elő, és külön érdekesség, hogy a Blöff-öt az AXN-en is megnézhetjük, pont amikor az RTL-en is fut.