Azt nézzük, amit a fél világ

Vágólapra másolva!
Az internetes fórumokon gyakran olvasni, hogy sokan morgolódnak az amerikai sorozatok dömpingje miatt. Nem pusztán az USA-ban és itthon néznek krimiket az emberek.
Vágólapra másolva!

Magyar tévés szakemberek vallják, hogy amitől kissé eltér a magyar tévés ízlés a nagy átlagtól az, hogy itthon különösen szeretik a krimiket. Elnézve a legnézettebb műsorok listáját például Kanadában, azt látjuk, hogy ott tízből hat bűnügyi sorozat, sőt, az első öt helyből négyet foglal el krimi, és csak egy helyre ért be valóságshow.

Globalizálódó világunkban nem meglepő, hogy amerikai sorozatok - és ritkábban filmek - uralják a főműsoridőt Németországban, Spanyolországban vagy Argentínában, mivel ezen egyre igényesebb szériák legyártása olyan összegekbe kerül, hogy egyszerűen nem éri meg csak egy kis tévés piacra dolgozni: akkor jön vissza a befektetés, ha a sorozat egy nagy tévés piacon (amilyen az USA-ban van) nézett, sikeres, és mellette el lehet adni több tucat országba, premierként, majd további csatornáknak ismétlésre.

De hagyjuk most az Egyesült Államokat, az ottani nézettségről is írtunk már többször: kalandozzunk inkább az USA északi szomszédjánál, Kanadánál! A közel tízmillió négyzetkilométeren elterülő, 33,4 milliós lakosú országban sem a saját gyártású filmek és sorozatok dominálnak, erős a déli szomszéd felől érkező nyomás: a Top 10-be csak egy helyi műsor, méghozzá egy híradó ért be, a szerény kilencedik helyre. Az összes többi pozíciót az USA-ban gyártott krimik, és valóságshow-k foglalják el, a végén egy orvosos sorozattal.

Helyszínelőkkel itthon a Viasaton és az RTL Klubon találkozhatunk nagyobb mennyiségben, a Gyilkos elmék utóbbin fut, sőt, a Survivor hazai verziójának két évadját is az RTL adta, természetesen az elmaradhatatlan Stohl Andrással. A fennmaradó Doktor House és a Nyomtalanul a TV2-n fut (előbbi kifejezetten jó nézettséget is hoz), azaz megállapítható, hogy ugyanazt nézik százmilliók világszerte: ha nincs más témánk egy frissen megismert utassal valahol a világ végén, egy repülőtéri bárban, akkor csak hozzuk szóba a helyszínelőket, a Lost-ot vagy a Született feleségek-et: szinte kizárt, hogy a partner ne látott volna belőlük pár epizódot, és ne lenne róluk véleménye.

Kanadai nézettség, december 10. és 16. közt:

1. CSI - A helyszínelők (CTV) - 3,137 millió néző
2. Survivor: China (Global) - 2,322
3. CSI: Miami helyszínelők (CTV) - 2,294
4. New York-i helyszínelők (CTV) - 2,086
5. Without A Trace - Nyomtalanul (CTV) - 2,077
6. Criminal Minds - Gyilkos elmék (CTV) - 2,004
7. Survivor: China Reunion (Global) - 1,980
8. CSI - A helyszínelők (CTV) - 1,622
9. CTV Evening News - esti hírműsor (CTV) - 1,525
10. Doktor House (Global) - 1,466