Vágólapra másolva!
A magyar lakosság fele megelégszik azzal, ha 5-15 tévécsatornát foghat - tudható meg a Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia (NAMS) egyik adatsorából.
Vágólapra másolva!

A magyarok jelentős része gond nélkül elvan 15 tévécsatornával, nem néz többet rendszeresen, még akkor sem, ha olyan csomagra fizet elő, mely ötven tévé műsorát kínálja. Ennél kevesebbel a lakosság 7-8 százaléka érné be, de körülbelül ugyanekkora azok aránya is, akik 30-50 csatornával elégednének meg, míg fele ennyien vannak, akik ennél is több tévéadó közül szeretnék kimazsolázni, mit nézzenek.

Ugyanakkor tízből hárman nyilatkoztak úgy, hogy a ma tipikusnak mondható 15-30 csatorna nekik elég; egy másik adatsor ugyanis azt mutatja, hogy a hazai háztartások kétötödében ekkora kínálatból válogathatnak. Azok aránya, akik hatnál kevesebb csatornát kattogtathatnak végig nap mint nap, mintegy 27 százalék, míg 6-10 adóból a lakosság bő négy százaléka válogathat; ennél valamivel kevesebben rendelkeznek 11-15 csatornás kínálattal. Az adatsor szerint mintegy 17 százalék azok aránya, akik 31-35 tévécsatornát nézhetnek, míg durván minden tizenegyedik háztartásban ennél is bőségesebb a kínálat.

Pedig nem árt felkészülni a még nagyobb kínálatra, mert már most, 2007 vége felé is jó húsz csatorna toporog ugrásra készen, két tucatnyi új tévét próbálnak rábeszélni a kábelszolgáltatókra, és közeleg a digitális átállás is, ami után megsokszorozódik a csatornák száma.