Elhunyt a rajzfilmslágerek gyártója

Vágólapra másolva!
Elhunyt Randy Van Horne, aki zenekarával többek között a Frédi és Béni és a Foxi Maxi főcímdalát is felénekelte.
Vágólapra másolva!

Randy Van Horne 83 éves korában hunyt el szeptember 26-án, de a sajtót csak ezen a héten értesítették a szomorú eseményről. Van Horne-t már el is temették, október 4-én helyezték örök nyugalomra a kaliforniai Woodland Hillsben.

Az énekes és karnagy Texasban született, ahol már iskolás évei alatt a zene felé fordult. Tanulmányai végeztével Hollywoodba költözött: megalapította az Encores nevű énekegyüttest, amely Billy May big bandjével kezdett el turnézni.

Van Horne kórusa az ötvenes években már Randy Van Horne Singers néven működött, és olyan zene- és filmforgalmazókkal állt szerződésben, mint az RCA vagy az MGM. Az együttes énekelt például Dean Martin lemezein, de szerepet kaptak az ismert dzsesszénekes által vezetett The Nat King Cole Show-ban is.

Az animációs filmekhez a hatvanas évektől köthetjük Randy Van Horne nevét, amikor a Hanna-Barbera rajzfilmgyártó cég zeneszerzője, Hoyt Curtin felfigyelt rá és csapatára. A Randy Van Horne Singers ettől fogva számos, hazánkban is kedvelt rajzfilm eredeti főcímdalát adta elő - nekik köszönhetjük többek között a Frédi és Béni, a Foxi Maxi, a Maci Laci vagy éppen a Jetson család emlékezetes dallamait.

A rajzfilmek után Van Horne a reklámok felé fordult, számos terméket az ő zenéjével, illetve hangjával próbáltak meg eladni a forgalmazók.