Vágólapra másolva!
Várhatóan az év végén tűzi műsorra a Magyar Televízió a Modern képmesék című animációs filmsorozatot, amely az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza irányításával készül.
Vágólapra másolva!

Az újszerű, párbeszédre ösztönző alkotással a Maestro-ért Oscar-díjra jelölt rendező bevallottan is a rendszerváltás után nehéz helyzetbe került magyar animációt kívánja ismét versenybe hozni. A Kedd Stúdió alkotógárdája a Magyar Televízió megbízásából már dolgozik az első, nyolcvanrészes szérián.

Az animációs művész Schwajda Gergővel, az MTV vezető szerkesztőjével együtt dolgozta ki a filmtervet: az alkotók szándéka szerint a Modern képmesék a XXI. századi vizuális formanyelv elemeit alkalmazva, szórakoztató formában dolgoz fel közéleti témákat.

Az egyes epizódok felvetik például a korrupció, az önkormányzatiság, a nyugdíj mindenkit érintő kérdéseit. A rajzfilmsorozat - az alapvető ismeretek átadása mellett - az eltérő nézőpontok megjelenítésével ösztönzi a társadalmi párbeszédet, ennek érdekében, ha kell, akár provokál is.

Az MTV tájékoztatása szerint a Modern képmesék költségvetése meghaladja a kétszázmillió forintot, így a sorozat megvalósításához külső pénzügyi forrásokat is bevontak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség európai uniós, a Miniszterelnöki Hivatal hazai forrásból vállalt részt a finanszírozásból, 73, illetve 90 millió forinttal.

A rajzfilmet támadások is érték emiatt, a Fidesz ugyanis felháborítónak tartja az összesen 163 milliós állami támogatást. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője azzal példálózott, hogy a 163 millió forint több mint 500 ezer vizitdíj összegének felel meg - szerinte nevetséges, hogy a kormány ennyi pénzből akarja elmagyarázni az embereknek, hogy miért is van szükség vizitdíj fizetésére.

A rajzfilmsorozatot mindenesetre a munka előrehaladásától függően, de várhatóan már a télen bemutatja az m1.