Egy szerethető sorozatgyilkos

Vágólapra másolva!
A magyar nézők augusztus 31-től a Viasat3-on követhetik nyomon a Dexter című sorozatot. A csatorna véres promója bizonyára már azok érdeklődését is felkeltette, akik korábban még nem hallottak a szériáról. A kettős életet élő (nappal rendőrségi szakértőként, éjjel sorozatgyilkosként) tevékenykedő főhőst a Sírhant művek-ből ismert Michael C. Hall személyesíti meg, akivel a Radio Times készített interjút.
Vágólapra másolva!

A sorozat kapcsán talán az a legfontosabb kérdés, hogy kicsoda Dexter Morgan? Dexter napközben egy vérnyom-elemző, aki törvényszéki emberként a miami rendőrséggel dolgozik együtt. Éjjel azzal tölti az idejét, hogy üldözi és megöli a bűnözőket - más gyilkosokat. "Van benne egyfajta gyilkolási kényszer, amit nem képes kordában tartani, de ugyanakkor tiszteletreméltó is, hogy egy alapvetően rossz dolgot valamelyest jóvá tud változtatni" - fogalmaz Hall a szerepről.

A projektben az vonzotta a színészt, hogy olyan emberek is benne voltak, akikkel már dolgozott korábban: Michael Cuesta (a pilot rendezője és a show egyik producere) és Bob Greenblatt (a saját gyártású programokért felelős vezető a Showtime csatornánál) mindketten részt vettek a Sírhant művek munkálataiban is. "De végsősoron maga Dexter vonzott a produkcióban" - teszi hozzá. Érdekes kihívás volt számára hús-vér emberré tenni egy olyan karaktert, aki azt állítja magáról, hogy nincs benne semmi emberi.

Mivel Dexter állandóan álarcot visel, a maszkok alatt elvileg könnyen el lehet bújni a színésznek is, de Dexternek túl sok maszkja van, egyfajta kaméleon, így muszáj keményen dolgozni, nem lehet lazára venni a szerepet - véli Hall. Majd hozzáteszi, hogy a sokféle maszk ugyanakkor újabb és újabb lehetőséget is ad a színészi játékra, ez a könnyebbik oldala a dolognak.

A kérdésre, hogy van-e különbség Dexter, az ember és Dexter, a gyilkos között, Hall így válaszol: "Ez nem egy ilyen Jekyll és Hyde-féle dolog... Amikor először találkozunk Dexterrel, olyan életet él, amelyben minden fekete és fehér, és úgy tűnik, ez így is marad, de a szürkés árnyalatok idővel egyre hangsúlyosabbá és ezzel együtt egyre problémásabbá válnak a számára." A színész szerint kezdetben azt gondolhatja az ember, az igazi Dexter az, aki embereket öl, de később azt láthatjuk, hogy vannak a személyiségének más, alapvető jellegzetességei is, amelyek akkor tárulnak fel, amikor gyerekekkel vagy a húgával beszélget, vagy éppen egy bűnügyi helyszínen dolgozik.