Jó nő nélkül nem megy

Vágólapra másolva!
Bemutatkozott a sci-fikkel és különféle misztikus szériákkal rendületlenül próbálkozó TV2-n egy újabb sorozat, A küszöb. Többé-kevésbé kiszámítható fordulatok, több ismert arc és a nagy ismeretlen, ez a Threshold: nézz sok képet!
Vágólapra másolva!

A TV2-t szeretik a scifi, a fantasy és a misztikus sorozatok hívei - vagyis mindenképp jobban szeretik, mint mondjuk a Pax tévét, a Minimaxot vagy a Dekót. A csatorna évente előkap vagy négy ilyesféle sorozatot, elteszi tízre, hol tizenegyre, hogy aztán egy részük éjfél utánra kerüljön, miután mindig kiderül, hogy a Tompa Tom telibe talál című low-budget amerikai vígjáték vagy a Béna Bill balhéja 5. részének harmadik ismétlése nagyobb közönségsikerre tarthat számot itthon.

A Threshold, azaz A küszöb a csatorna egyik újabb darabja, rögvest a kiváló minisorozat, a Sírhant művek-ben is megismert Peter Krause-szal felálló, mindössze hatrészes Az elveszett szoba után jön szerdánként - erről jövő héten írunk hosszabban. Az első epizódban egy furcsa idegen képződmény (melyet egy négydimenziós valami háromdimenziós kitüremkedésének vél egy szakértő) megtámad egy hatalmas hajót az óceánon, az FBI meg azonnal Dr. Molly Anne Caffrey-hez siet, aki hasonló krízishelyzetekről már számos tanulmányt írt. Arra kérik, hogy ő legyen a vezetője annak a csapatnak, akik a kétségkívül kényes üggyel foglalkoznak - idegen civilizáció jelenléte a Földön nagyobb hisztériát váltana ki, mint az összes Harry Potter-kötet megjelenése egyben. Egy mikrobiológus, egy csillagászati mérnök és egy matematikus is csatlakozik, majd a hajóra érvén pedig a csapatot szörnyű látvány fogadja: a halottak láthatóan nagy kínok közepette múltak ki.

A sorozat egyfajta hibrid, semmiképpen nem meghökkentően eredeti a téma. Részben van benne valami az Invasion - A rejtélyek városa című ufós sorozatból, mely az RTL Klubon futott igen korrekt nézőszámmal (ebből csak egy évad készült, mivel az USA-ban nem szerették annyira, mint itthon). Ugyanakkor hasonlít kissé A mélység fantomja (Surface) című sorozatra is, mely tavasszal futott épp a TV2-n, szerényebb eredményekkel. Horrorelemek is akadnak benne jócskán, és nem arra gondolunk, hogy bizonyos szögből, bizonyos fényviszonyok közepette Brian Van Holt (már a neve is haláli) hasonlít egy kissé a Crystal együttes egyik énekesére.

A főszereplő a több filmben és sorozatban bizonyított Carla Gugino, nem is csoda, hogy nem hajlott hátú, rozoga vénasszonyokat tesznek be. A csinos színésznő is csak 13 részre volt elég, a CBS nem kért folytatást a sorozatból, így nem kell berendezkedni hosszabb távra, hamar kiderül, hogy mit akarnak az ufók - vagy épp nagy kérdések maradnak bennünk a végén, ahogy az életben is.

Több ismert arc bukkan fel A küszöb-ben, így rögvest az elején - némi erőszak, erős fenyegetés hatására - tagja lesz a stábnak a Peter Dinklage alakította figura: a törpe színészt a Kés/alatt rajongói könnyen felismerik, ő kavart Juliával hét epizódon át. A valamivel jóképűbb William Mapother az első két részben játszik (hűtőajtó mögé rejtőző őrült zombit, többek közt, hálás szerep), őt a Lost-ban is láthatta a figyelmes tévéző, övé volt Ethan Rom karaktere.