Vágólapra másolva!
A TV2 ősztől indítja útjára a Nagy fogyás című műsorát, de már jóval korábban is akadtak tévés törekvések arra, hogy ha nem is lefogyasszák, de megmozgassák a nézőket. Bizonyára sokan emlékeznek még a Tévétorná-ra, melyről itt nyújtunk egy kis áttekintést - utánajártunk annak is, hogy azóta mi történt a műsor szereplőivel.
Vágólapra másolva!

"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel" - így kezdődött annak idején a Tévétorna, és bár a főcímdalt mindenki kívülről fújta, valójában igen kevesen voltak, akik ténylegesen felálltak a karosszékből: a műsor egyik "sztárja", Bérczi István szerint főleg a gyerekek (13 éves korig bezárólag) és az idősebbek (40-50 év felett) vették csak komolyan a dalban elhangzó utasítást.

Ennek ellenére a műsor a Magyar Televízió egyik legnézettebb adása volt annak idején, és mintegy 15 évig ment: 1975-től egészen 1989-ig tornázhattunk a tévés gyakorlatok alapján. Igaz, a jó nézettséghez az is hozzájárulhatott, hogy az eredetileg a Telesport-hoz tartozó Tévétorná-t az Esti mese után, és a Híradó előtt (vagyis két igen nézett műsor között) sugározta a Magyar Televízió - azt pedig, hogy olyan sokáig műsoron tartották, talán annak is köszönhette, hogy mindössze ötperces volt, így nem foglalt el túl sok helyet a műsorsávban.

Az egészségre nevelő műsor alapötlete igen egyszerű volt: minden nap öt perc tornagyakorlatot mutatott be, amit bárki könnyűszerrel utánozhatott a képernyők előtt is. A gyakorlatok elvégzésére eredetileg olyan "műsorvezetőt" kerestek, aki jó tornász, de nincs benne annyira a sportéletben, hogy versenyekre járjon, így van elég ideje a tévés munkára. Így került a képbe Müller Katalin, aki aztán remekül bevált a műsorban - más kérdés, hogy igazából nem kellett a tévés munkához túl sok idő, hisz évente csak egyszer voltak a felvételek, általában tavasszal, akkor rögzítették az egész évi adagot.

Katalin mellé Bérczi Istvánt választották műsorvezetőnek, aki természetesen szintén rendelkezett tornászmúlttal. A két tornász korábban csak a sportéletből ismerte egymást futólag, de a műsor kapcsán igen jó barátságba kerültek egymással. Később a páros mellé bekerült az akkor sportolóként, majd sportdiplomataként, ma inkább politikusként ismert Schmitt Pál felesége, Makray Katalin és három lánya, Alexa, Petra és Gréta is, akikkel talán a gyerekeket kívánták megszólítani. (A Tévétorna eredetileg az Idősebbek is elkezdhetik címet viselte.)

Müller Katalin a vele készített interjúkban általában elmondja, hogy a tévénézők nagy része azt hitte, ők a valóságban is egy nagy családot alkotnak - 2003-ban például így nyilatkozott az MTI-nek: "Sokan azt hiszik, hogy Bérczi Pista a férjem, annyit láttak együtt vele a képernyőn. Mint ahogy gyakran kérdezik tőlem, mi van a három lányommal. Pedig a lányoknak Makray Kati a mamája, aki egykor szintén vezette a Tévétorna műsorát. Mégis akadnak, akik hozzám kötik őket. Tulajdonképpen büszke lehetek arra, hogy ilyen szép nagy családom van."