Torzszülöttek a kukában

Vágólapra másolva!
A tévézésben, akárcsak Magyarországon, a legnagyobb gyártónak számító Amerikában is a nyár számít az uborkaszezonnak, és ősszel indul be ismét a piac. Hogy milyen új sorozatokkal bombázzák meg a nézőket a tévéadók, arról már többször is volt szó, azonban sorozatok egy csoportjáról viszonylag ritkán esik említés. Az elfeledett, letagadott torzszülöttekről van szó, a szemetesbe dobott próbálkozásokról.
Vágólapra másolva!

Egyes szériák, sorozattervek megfogantak egy kreatív ember fejében, aki elkezdett egy csatornánál házalni az ötlettel. Az ötlet megtetszett még valakinek, majd a kiválasztott csatorna, miután kinyilvánította tetszését, megrendelte a készítő által megálmodott sorozat első epizódjának (az ún. pilótarésznek) a leforgatását. A készítő ehhez maga köré gyűjtött pár tehetséges embert, akikkel összetoborozták az állandó szerepszerződéssel nem rendelkező vagy csak az aktuális sorozatuk megszüntetésére váró színészek egy csoportját, hogy eldöntsék, közülük kik alkalmasak a pilot szerepeinek eljátszására.

Ilyenkor természetesen a stáb annak reményében találkozik az első forgatási napon, hogy esetlegesen hosszú évekig együtt fognak dolgozni - az más kérdés, hogy a sorozatok jövőjéről mindig a csatornák döntenek és bizony az elkészített pilótafilmeknek csak alig egyharmada éli túl a májust, és kerül be az őszi műsorrendbe, a maradék kétharmad színészei és készítői keservesen csalódnak, és elkönyvelik magukban, hogy az újabb évadban nem lesz fix pénzkereseti forrásuk.

Ezek a "bukott" sorozatok három vagy több szűrőn is átesnek, míg valamelyik csatorna úgy dönt, hogy mégsem rendeli meg őket, vagyis azt jelenti, hogy viszonylag minőségi alapanyagokról van szó. Általában ezen sorozatok nem is a koncepció terén csúsznak el, hanem vagy a gyenge megvalósítás, vagy a halovány, feledhető színészi játék miatt. Sőt, akadhatnak olyan sorozatok, melyek egyszerűen nem érettek ahhoz, hogy egy csatorna bepróbálkozzon velük, mondhatjuk, hogy túl jók a közönség ízléséhez képest, vagyis nem feltétlenül kommersz, ami általában egyenlő egy sorozat bukásával - tisztelet a kivételnek.

A 2007-08-as évadra berendelt sorozatok közül, a szokásoknak megfelelően ugyancsak egy jó adagnyi nem érte meg az őszt, vagyis csak egyetlen leforgatott epizóddal múltak ki. Ezen sorozatok között akadtak igazán úttörő elképzelések, mint ahogy százszor lerágott csontok is, amelyeken még mi is meghökkenünk, hogy vajon előzetesen milyen fantáziát láthattak bennünk a tévék fejesei.

Minden bizonnyal az egyik legfurább koncepcióval a CBS egyik dramedy-je (dráma + komédia) rendelkezett, a Babylon Fields című sorozatot készítői nemes egyszerűséggel "zombikomédiaként" írták le alkotásukat. A nem éppen network-tévékre, a pénteki családi órára és végképp nem a CBS reputációjával rendelkező csatornákra jellemző műfajjal bíró sorozat egy kisvárosról szólt volna, melyben egyszer csak feltámadnak a holtak és visszatérnek régi életükhöz. A jelenséggel az a bökkenő mindössze, hogy a holtakat eltemető családokat nem kis sokként éri a feltámadás, sőt, egyes halottak bizony nem természetes halállal távoztak az élők sorából, és éppen ezért megoldatlan ügyeiket rendezni kívánják. Hogy a CBS magas átlagéletkorú közönsége vevő lett volna egy zombisorozatra, azt már sosem tudjuk meg, mindenesetre a kritikák alapján gyaníthatjuk, hogy a csatorna még nem érezte elég érettnek közönségét a Babylon Fields-hez, pedig sokak szerint igazi arculat-meghatározó széria lehetett volna a rejtélyekkel dúsított zombitörténetből.