Tévés rekordok, rekorder tévések

Vágólapra másolva!
Július 9-től újra láthatjuk a Viasat3-on a Simpson család-ot, amely immár a tizennyolcadik évadjával jelentkezik hazánkban. A széria pár éve már birtokolja a főműsoridőben leghosszabb ideje futó rajzfilmsorozat címét, és a Guinness Rekordok könyve szerint ebben a sorozatban tűnt fel a legtöbb sztárvendég is. Cikkünkben a televíziózáshoz kapcsolódó más rekordokból is szemezgettünk, a teljesség igénye nélkül, hiszen a lehetséges kategóriák száma gyakorlatilag végtelen.
Vágólapra másolva!

A Simpson család tizennyolcadik évadjának nyitó epizódja sorban a 379., így a sorozat joggal került be a Guinness Rekordok könyvé-be, mint a főműsoridőben leghosszabb ideje futó rajzfilmsorozat, amely indulása óta folyamatosan új részekkel rukkol elő. A rajzfilm, mai formájában 1989 óta van jelen a képernyőn, de a sárga família története ennél is régebbre nyúlik vissza: már 1987-ben láthattuk őket a televízióban, igaz, ekkor még nem önálló műsorként, csupán a Tracey Ullman Show egyik betétjeként. Az itt játszott rajzfilmek még csak harminc másodpercesek voltak, az ötletgazda Matt Groening csak közel ötven rövid animáció legyártása után kapott lehetőséget arra, hogy elkészítse saját tévéműsorát.

Mint a bevezetőben említettük, Simpsonék egy másik rekordot is magukénak mondhatnak, hiszen a tévésorozatok közül náluk fordult meg a legtöbb sztárvendég - a számtalan híresség között természetesen szerepet kapott Tracey Ullman is, aki korábban saját show-jában szorított helyet a Simpson család-nak. A sorozat első évadjában jobbára még csak Amerikában ismert emberek tűntek fel, de a kezdeti siker után, már a második évadra sikerült megnyerni olyan világsztárokat, mint például Ringo Starr vagy Danny DeVito - utóbbi Homer ritkán látott féltestvérének kölcsönözte a hangját.

A teljesség igénye nélkül csak felsorolnánk pár hírességet, akik megfordultak a szinkronhangok között, esetleg rajzolt formában megjelentek a képernyőn is: a színészek közül Kim Basinger, Glenn Close, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, Susan Sarandon, Meryl Streep, Elizabeth Taylor, Alec Baldwin, Kirk Douglas, Mel Gibson, Jeff Goldblum, Jack Lemmon, Steve Martin, Donald Sutherland; a zenészek közül Johnny Cash, Elton John, Sting, Barry White, az Aerosmith, a Cypress Hill, a Red Hot Chili Peppers, a Smashing Pumpkins, a U2.

Arra is akadt példa, hogy egy legenda egy nyúlfarknyi szerepet is elvállalt: Liz Taylor például csak annyit mondott a csecsemő Maggie-ként, hogy "daddy" vagyis "papa". A Simpson család egyébként 400. epizódját is egy vendégsztárral ünnepelte: Kiefer Sutherland 24-beli figuráját, vagyis Jack Bauert "játszotta el" rajzos formában is.