2007 - tévés szemmel

Vágólapra másolva!
A televíziók kínálatát tekintve a trend, az irányadó vonulat nem változott itthon, a csatornák továbbra is jobban bíznak a drága, külföldi licencműsorokban, mint a hazai fejlesztésekben, ötletekben. Sorozatot venni is legalább tízszer olcsóbb, mint sajátot készíteni, ezért fut jelenleg is félszáz amerikai széria a hazai tévéken. Most nem mi elemzünk, nem is fűzünk megjegyzést: a nagy tévék műsor- illetve programigazgatóit kérdeztük 2007-ről, a sikerműsorokról, a bukásokról, a legjobb arcokról, a nézettségről.
Vágólapra másolva!

A hazai tévék vezetői jobbára elégedettek csatornáik egész éves teljesítményével, a saját készítésű műsorokkal, az átvett sorozatokkal, a nézettséggel, a kreativitással, a képernyő arcokkal. A néző véleményét persze nem feltétlenül tükrözik a programigazgatók szavai, de kíváncsiak voltunk, hogy milyennek látják a magyar televíziózás 2007-es évét - belülről. Nos, másképp, mint az egyszerű néző.

Elégedett az MTV

Az MTV egyes csatornájának műsorigazgatója, Pusztay András úgy látja, hogy az m1-nél a hazai Tűzvonalban volt a 2007-es év műsora. "Ezt megelőzően egy évtizede alig vagy egyáltalán nem készült tévéjáték vagy tévékrimi-sorozat. Mellette kiemelendő még a Társulat című szereposztó show, amely eddig szokatlan módon kezdett újra a tehetséggondozásba a Magyar Televízióban. Az Örökös című vetélkedő, amely tiszteli a nézőket és a versenyzőket is, az MTV egyik fontos műsora" - emelte ki.

Hogy ki volt az év embere? "Rangos Katalin, A szólás szabadsága szerkesztőségvezetője, aki hazahozta a Prima Primissima-díjat. Az elismert, jogász végzettségű rádiós-televíziós szakember 1987-től az MTV munkatársa, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára, a Pulitzer-emlékdíj kuratóriumának tagja. Mellette említem még Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyzőt, akinek versenyeit és győzelmeit 2005 óta közvetíti a Magyar Televízió" - közölte Pusztay, hozzátéve, hogy örülnek Gundel Takács Gábor visszatérésének is.

A nézettségről szólva a műsorigazgató elmondta, hogy az MTV megszilárdította harmadik helyét a nézettségi rangsorban. "A teljes népesség körében elért 16%-os közönségaránnyal az MTV tisztességgel helyt állt a nézettségi versenyben, a felnőtt lakosság körében sokszor meg is szorongatja a kereskedelmi televíziókat" - tette hozzá. Úgy látják, hogy a Magyar Televízió 2007-es műsorrendjében nem volt olyan produkció, amely megbukott volna.

Hogy miben volt más idén a csatorna, mint a többi? "Leggyakrabban az MTV-t említették például, amikor a hírműsorok kellő információtartalmáról kérdezték a nézőket. A Századvég-Forsense kvalitatív elemzésében pedig a legelfogulatlanabbnak az m1-et találták a megkérdezettek. A közszolgálati tartalmat sugárzó csatornák közül az m1 volt a legnépszerűbb, a legvonzóbb. Vitathatatlan az is, hogy a legtöbb kulturális műsort is az m1 sugározza. A Szonda Ipsos közelmúltbeli kutatása szerint öt értékdimenzió vizsgálatánál négynél - demokratikus, kulturális, művelődési, szociális - az MTV képviseli leginkább a közösségi értéket a magyar televíziós piacon. Több szórakozás és több dramatikus alkotás várta a nézőket, mint korábban. Ezek közül is kiemelkedő a már korábban említett Tűzvonalban című krimisorozat. Kiváló színészek váltak ismét az M1 arcaivá. Ez is megkülönbözteti az MTV-t a többi televíziótól" - jegyezte meg.

mtv

A kistetsvér

Az m2 nézettségben ugyan jócskán elmarad a nagyoktól, de itt legalább akadnak művészfilmek, merészebb kulturális műsorok. Kósa Somogyi György műsorigazgató úgy látja, hogy a Válaszd a tudást! volt az év műsora, mely egyben a csatorna fő üzenete. "Az m2 tematikájára leginkább ez a hétköznap délutánonként jelentkező szórakoztató tudományos magazin jellemző. Az m2 vállalt közszolgálati kötelezettségénél fogva ugyanis elsősorban a tudomány, az oktatás, a népszerű ismeretterjesztés és az igényes szórakoztatás csatornája" - tette hozzá.

Az év új arcaként az m2 új képernyősét, Veiszer Alindát emeli ki, aki fiatal kora ellenére igen felkészülten vezeti a Miért? című történelmi magazint és a Záróra című naponta jelentkező portréműsort.

"Az m2 speciális, közszolgálati tartalmú tematikus csatornaként egyre több nézőt vonz. Nézői javarészt magasabb iskolai végzettségűek, és a kultúra iránti fokozott érdeklődésüket a mindennapi életben is érvényesítik. Az m2 költségkeretei ugyan nem teszik lehetővé, hogy kereskedelmi csatornákkal, a rájuk jellemző műfajokban versenyezzen, viszont rengeteg értékes filmet és egyedi műsort sugároz főműsoridőben" - írta körül a helyzetet, hozzátéve, hogy szerintük az m2 2007-es műsorrendjében nem volt olyan produkció, amely megbukott volna.

Az m2 2007 szeptemberében indított őszi struktúrájában kiemelt szerepet kapott a hétköznap esti retrósáv, amelyben a köztelevízió archívumából válogatott, saját gyártású tévéjátékok és sorozatok felújított adásait sugározza a csatorna. Kiemelt szerepet kaptak a főműsoridős és hétvégi filmsávok is, melyekben igényes magyar, európai, amerikai és más kontinensekről származó filmek szerepelnek. Az őszi műsorstruktúra új elemei a fiatal korosztályt szólítják meg: a hétvégi műsorkínálatban kapott helyet a Popsziget, a Bravó TV és a Klipperek, illetve a Szabadlábon Erdélyben című útifilm-sorozat.