Szerencsétlen balfékek az új magyar sorozatban

Vágólapra másolva!
Új magyar sorozat az HBO-n: a nyolc kisfilmből álló Született lúzer decembertől indul. A szerencsétlen, abszurd haláleseteket feldolgozó szérián csak magyarok dolgoztak, mi pedig idő előtt megnéztük az első kettőt.
Vágólapra másolva!

Az HBO olyan fiatal, a nagyközönség előtt még viszonylag ismeretlen magyar rendezőket, forgatókönyvírókat kért fel legújabb sorozatának megfilmesítésére, akik közül többen a szűk szakmában már ismertek-elismertek, de eddig nem volt lehetőségük megmutatni széles körben, mit tudnak valójában.

A csatorna úgy döntött, hogy a Darwin-díjasok történeteit viteti képernyőre - ha valaki nem tudná, a Darwin-díjat azok kapják (illetve nem kapják, hiszen halottak), akik egészen abszurd körülmények közepette vesztik életüket. Az első nyertesnek még 1994-ben ítélték oda a díjat, akkor egy amerikai férfi - egy pohár ingyen szóda reményében - addig rángatott egy kóla-automatát, míg az végül ráborult, és agyonütötte. Volt olyan alak, aki véletlenül főbe lőtte magát, amikor az ágya melletti telefon csörgésére felriadva, a telefonért nyúlt, ám helyette a 38-as Smith and Wesson pisztolyát ragadta meg, amely elsült, amikor a füléhez emelte. Volt olyan ügyvéd, aki egy irodaház 24. emeletén a hozzá beosztott joghallgatóknak kívánta demonstrálni a panoráma-üvegablak törésbiztonságát, és ezért teljes lendülettel, nekifutásból nekirohant. Természetesen az üveg betört, az úr kiesett, és meghalt.

Bemutató előtt belenézhettünk a sorozatba. Az általunk látott kópián a két abszurd, szánalmas halálesetet feldolgozó kisfilm közül az első volt inkább szórakoztató. A Kiköpött vesztes három, kamaszkorból épp kinőni próbáló, reménytelennek tűnő srácról szól, akik házibulit szerveznek, de a kutya sem néz be hozzájuk. Véletlenül viszont becsönget egy felettébb ronda, igen kövér nő, akit menten betessékelnek, és tortával tömnek, hogy időt nyerjenek. Úgy döntenek, hogy valamelyiküknek muszáj elvesztenie a szüzességét, ott helyben, de hogy ki legyen az, távköpő-bajnoksággal döntik el. A történet szerint egyikük olyan nagy lendülettel köpött ki a lakótelepi lakás erkélyéről, hogy maga is a köpet után röppent, és halálra zúzta magát a járdán. A tragikomikus eset állítólag Bukarestben történt, pár évvel ezelőtt.

Miközben nekünk sem kell a szomszédba menni egészen abszurd halálesetekért, több furcsa eset történt Közép-Európában, nem kell feltétlenül Amerikára pillantani. A második kisfilm (nálunk második, amúgy a nyolcadik lesz a sorban) például Prágába visz, és egy botcsinálta ipari kémről szól, aki előbb furfangosan beépül egy céghez, majd mindent elkövet, hogy a riválisok számára megszerezze a nagy dobásnak ígérkező őszi kampány terveit. Mikor élete kockáztatásával megcsípi az adatokat (közben, igazi lúzerként, három napra véletlenül bezárják egy ablaktalan konyhába), és már vehetné is a kalapját, egy italautomatához lép, és áramütés éri. Mintha egy szenzációs győzelemre álló maratoni futó az utolsó pár méteren esne orra egy vakondtúrásban, majd azzal a lendülettel kitörné a nyakát is.