A képernyőn minden finom

Vágólapra másolva!
A főzőműsor a nők egy részének ugyanolyan, mint a férfinak az autós műsor. Mindig érdekes és kihagyhatatlan, éppen ezért a legtöbb tévécsatorna olyan következetesen szerepelteti műsorrendjében mindkét műsortípust, mintha kötelező lenne. Viszont egy jó főzős műsorhoz nem elegendő egy profi szakács, néhány fazék és egy kamera. Bekukkantunk az edényekbe női szemmel.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a Spektrum műsorán tűnt fel Jamie Oliver és Nigella Lawson, és merőben felforgatták, amit mi addig a főzős műsorokról gondoltunk. Kiderült, hogy a sikerhez nem is szükséges klasszikus szakácssapka és bonyolult recept. Jamie Oliver receptek mellett mutatott egyfajta életérzést, ami fiatalos, lendületes és vidám, miközben minden adásban bebizonyította, nem attól jó szakács és házigazda valaki, ha az egész napját a konyhában tölti.

Ezzel anyáink rántotthús-szagú, dolgos vasárnap délelőttjei a süllyesztőbe kerültek. Ahogy Jamie Olivert néztük és nézzük a mai napig, hiszen nem lehet megunni, az előkészítés, főzés, időzítés és szervezés a világ legegyszerűbb dolga, és nem csak a kajálás, de maga a főzés is öröm. Minden műsora színes, pergő és hiteles, legyen szó a legelsőről, a Jamie Oliver, a pucér szakács-ról vagy a jelenleg éppen futó Olasz meló Jamie módrá-ról. Nincs verejtékszagúan profi tálalás és bonyolult teríték, ellenben bármikor utánozható otthon is.

Ugyanez a helyzet Nigella Lawson műsoraival is. Neki tényleg elhisszük, hogy esténként rájár a hűtőre, és ugyanolyan szenvedélyesen kajál és él, mint főz. Az igazi gasztróőrülteknek Nigella Lawson műsorai a valódi, hamisítatlan, nagybetűs főzőműsorok, a csúcs, amit még hetedik ismétlésnél is áhítattal néznek, és azért nem űzték még a háztartásból a videót, mert a Nigella falatozóját VHS-en őrzik.

Hazai edények közt

Nigella Lawson magyar kiadása Stahl Judit, aki ugyanolyan könnyedséggel és szenvedéllyel próbál főzőműsort készíteni, mint brit kolléganője, de a duci fokhagymák és illatos bazsalikomok világában kissé merev és mesterkélt marad. Az viszont tagadhatatlan, hogy a TV2-n futó Stahl konyhája az egyik legnépszerűbb hazai főzőműsor. Nem csak a receptek használhatóak, de a műsor jól szerkesztett, látványos és szórakoztató. A szombati adás fénypontja a Majd a Buday, amikor Buday Péter főszakács néhány alapanyagból kreál ételkölteményeket. A főzőműsorok paradoxonja itt jelenik meg a legtökéletesebben, mert tulajdonképpen mindegy, hogy mit főz Buday, az ember már attól éhes lesz, ahogy ő az ételekről beszél, és az utolsó képkocka után szívesen leülne vele enni.

Forrás: [origo]
Stahl Judit akcióban

A magyar gyártású műsorokból a kóstolás és a nagy zabálás hiányzik a legjobban. Számtalan, valóságalapot nem nélkülöző rémhír kering, hogy a tévéműsorokban megfőzött ételek ehetetlenek, a forgatás alatt tönkremennek, és az utolsó snitt után mennek a kukába. Jamie-nél sohasem juthatott eszünkbe, hogy esetleg "megbundázta" az ételt, vagy Buday csalt volna a főzésnél, de a tökéletesen szervírozott, sokáig mutatott ételekből nem ennénk.

A tökéletes ételképeknél egyetlen szörnyűbb dolog van: a borajánló. Örömmel nyugtáztuk, hogy az RTL Klubon futó Receptklub szerkesztői a műsor és annak konyhájának megújítása során kihagyták a "milyen bor illik ehhez az ételhez" blokkot. Kaszás Géza és Kovács Lázár párosából mostanság csak Lázár látható a képernyőn, ugyanúgy belekeveredik mondatokba, mint a műsor kezdeteiben, viszont még mindig nem esik kétségbe, ha valami nem úgy sikerül, ahogy a nagykönyvben megírták, és a receptet ugyanolyan szabadon kezeli, mint a legtöbb háziasszony. Kaszás Géza napjainkban a hangját adja a műsorhoz, és ez ellen nem is nagyon lehet kifogásunk.