Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Két színész, egy eset

Vágólapra másolva!
Mozifilmek esetében megszokott dolog, hogy a folytatásokban más színész játssza a főszerepet, mondjuk, ha az első film hőse már "kiöregedett" a szerepből: ez történt például a Reszkessetek, betörők! vagy a Végtelen történet gyerekszereplőivel. Sorozatok esetében már sokkal nehezebb elképzelni, hogy menet közben színészt váltsanak az alkotók, de persze erre is akad példa, ha valaki meghal, súlyos beteg lesz, vagy egyszerűen csak ki akar szállni a produkcióból.
Vágólapra másolva!

Még a bevezetőben említett események sem feltétlenül vezetnek ahhoz, hogy az alkotók cserével oldják meg egy színész hiányát: a legegyszerűbb (és legkézenfekvőbb) megoldás az, ha valamilyen módon kiírják a karakterét a sorozatból. Ha azonban a dramaturgia megkívánja a figura megtartását, akkor nem nagyon akad más megoldás, mint hogy új színészt keressenek a szerepre.

Ilyen esetben azonban szembe kell nézni azzal, hogy a nézők számára talán nehéz lesz az átállás: gondoljunk csak arra, hogy Szakácsi Sándor halála után milyen nehéz volt Kulka Jánost megszokni dr. House-ként - pedig itt még csak nem is a színészről, hanem annak szinkronhangjáról volt szó. Hallottunk már olyat (erről bővebben is írunk a cikkben), hogy a nézők nem voltak képesek megszokni a kedvencük helyébe lépő színészt, így a cseréből hosszú távon nem is lett semmi.

Talán egyetlen olyan eset van, amikor még a megveszekedett rajongók is elfogadják a cserét: ilyenkor a változtatás az idő múlását hivatott bemutatni, hiszen természetes, hogy a szerep gyermekkori és felnőtt énjét nemigen játszhatja ugyanaz a színész.

Változás a korral

Ilyen "életkori csere" történt például az HBO Róma című sorozatában is, ahol Gaius Octavianus érett férfivá az események során. Julius Caesar unokaöccsével először még gyerekként találkozunk: őt az 1989-es születésű Max Pirkis játszotta, akit korábban csupán a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán című filmben láthattunk. Őt váltotta az időközben felnőtt (és az Octavianus Caesar nevet felvett) szerepben a leginkább a Büszkeség és balítélet egyik adaptációjából ismerős Simon Woods.

Az egyes karaktereket játszó színészek száma ily módon meg is többszöröződhet, ha olyan hosszú lefutású sorozatról van szó, mint mondjuk Nagy-Britannia egyik vezető szappanoperája, a nyolcvanas években útjára indult EastEnders. A sorozatot 2006-ban a legjobb szappanoperának választotta az Inside Soap magazin, de népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Angliában még a parlamenti választásokba is bele tudott szólni - egy izgalmas záróepizód miatt ugyanis sokan otthon maradtak, ahelyett, hogy elmentek volna szavazni.

A színészcserékről szólva, az életkori változások miatt a gyerekként megismert Peter Beale-t például négy színész játszotta mostanáig: Alex Stevens 1993 és 1996 között bújt a kisfiú bőrébe, majd Joseph Shade-et (1997-2004), James Martint (2004-2006) és Thomas Law-t (2006-) is láthattuk ebben a szerepben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről