Lekapják a Telefortuna című betelefonálós játékot

Vágólapra másolva!
Korábban megütközést keltett, hogy a Spektrum tévén is megjelentek betelefonálós játékok, melyeknek általában pofonegyszerű megoldása van - csak épp nem kapcsolnak adásba senkit. A csatorna szombattól nem sugároz több ilyen műsort.
Vágólapra másolva!

A Spektrum Televízió mint az első és egyetlen magyar ismeretterjesztő csatorna, 1995-től, alapításától kezdve a színvonalas ismeretterjesztést tűzte ki céljául, amelyet jelmondata is kifejez ("Spektrum - A világ tükre"). Célunk ugyanakkor, hogy az információkat színes, szórakoztató formában juttassuk el nézőinkhez - áll a csatorna közleményében.

Fentiek jegyében, elsősorban a csatorna és a nézők közötti interaktivitás növelésének érdekében indult el Telefortuna című játék 2005-ben, állítják. Nézőik visszajelzései azonban azt mutatták, hogy az interaktív telefonos játék nem érte el azt a népszerűséget, amelyet szerettek volna, így - mivel számukra nézőik véleménye elsődleges fontosságú - a csatorna azt a döntést hozta, hogy szeptember 15-étől a Telefortuna című telefonos játék sugárzását megszünteti.

A későbbiekben elképzelhetőnek tartják, hogy az ismeretterjesztés célját szem előtt tartva létrehozzanak egy magasabb szintű, nem emelt díjas és a csatorna műsoraihoz szorosabban kapcsolódó interaktív játékot.

Két hete derült ki, hogy nem vetett ki bírságot a Gazdasági Versenyhivatal a sokat támadott interaktív televíziós játékok készítőire, az ügy kötelezettségvállalással zárult. A hivatal Versenytanácsa úgy döntött, elfogadja a játékokat készítő vállalkozások és az azokat sugárzó tévécsatornák vállalásait. Így a fogyasztókat a jövőben megfelelő tájékoztatásban kell részesíteni az ilyen típusú játékok pontos szabályairól, így világossá válik előttük, hogy a játékban fontos elem a szerencse is. Az ügyben ezért a GVH nem állapított meg jogsértést, és bírságot sem szabott ki.