Vágólapra másolva!
A 81 éves Sir David Attenborough két természetfilm-sorozaton is dolgozik, melyek a tervek szerint 2009-ben kerülnek adásba a BBC-n.
Vágólapra másolva!

A BBC egyik vezetője, Jana Bennett ismertette a csatorna dokumentum- és ismeretterjesztő filmekre vonatkozó, hároméves tervét, melyben a természetfilmezés nagy öregje, a több mint ötven éve pályán lévő David Attenborough is jelentős szerepet kapott.

A természettudósnak jövő év elején mutatják be már leforgatott sorozatát, mely a Life In Cold Blood címet kapta, és - címének megfelelően - a hidegvérű állatokkal, közelebbről a hüllőkkel és a kétéltűekkel foglalkozik.

Ezenkívül Attenborough lesz a narrátora a Frozen Planet című sorozatnak, amelyet a 2001-es Blue Planet (A kék bolygó) és a tavalyi Planet Earth (Bolygónk, a Föld) folytatásaként, előreláthatólag 2009-ben tűz műsorára a csatorna.

Attenborough feltűnik egy másik, szintén két év múlva jelentkező műsorban is, amely egyszerűen a Life, vagyis Élet címet viseli. A produkcióval Darwin 1859-ben megjelent korszakalkotó művének, A fajok eredeté-nek 150. "születésnapját" kívánják megünnepelni az alkotók.

Annak idején Attenborough egyébként alapjaiban változtatta meg a természetfilmes szemléletet: az ő munkássága előtt a filmek mindig egy adott helyen játszódtak, tulajdonképpen lineárisan vezették le a stáb útját. Attenborough ezzel szemben tematikus filmeket készített, amelyekben egymás mellé helyezte a Föld különböző tájainak élővilágát.

A BBC Culture Show című műsorában Nagy-Britannia legnagyobb élő legendájának választották tavaly; munkájának jelentőségét a brit királynő is elismerte azzal, hogy 1985-ben lovaggá ütötte, 2005-ben pedig az Order of Merit kitüntetést adományozta neki.