Lopok, producer vagyok

Vágólapra másolva!
Az emberiség történetéhez mérve nem is olyan régen, Magyarországon például csak a XIX. század első felében vetődött fel, hogy a gondolat is lehet magántulajdon. Azóta azonban számos plágiumperrel, illetve plágiumgyanús esettel találkozhattunk már, nem csak az irodalom vagy a zene, de a televíziózás területén is. Legutóbb a Hannah Montana alkotóit vádolta meg lopással az állítólagos szerző, de olyan, világszerte ismert produkciók is gyanúba kerültek már, mint a Legyen ön is milliomos! vagy a Szökés.
Vágólapra másolva!

A rossz nyelvek szerint az amerikai televíziózásban igencsak gyakori, hogy a tévétársaságok megtartják a kevéssé ismert szerzők hozzájuk beérkezett forgatókönyveit, majd pár évig jegelik az anyagot, és utána piacra dobják némi átalakítással - az eredeti szerző természetesen egy fillért sem kap az egészből, a "némi átalakítás" pedig általában elég ahhoz, hogy a csatornák kimagyarázzák magukat, és elkerüljék a plágiumpert.

Az érem másik oldalán pedig ott vannak a munkanélküli írók, akik a tévétársaságok bevádolásával szeretnének némi pénzhez jutni - az igazságra nem mindig derül fény, már csak azért sem, mert objektíven elég nehéz megítélni, hogy honnantól számít valami plágiumnak. (És persze az sem kizárt, hogy két kreatívnak egyszerre, de egymástól függetlenül jut eszébe egy hasonló ötlet.)

Legutóbb a Disney Channelt vádolta meg azzal egy Buddy Sheffield nevű komédiszerző, hogy lenyúlta az ötletét: az író állítólag már 2001-ben jelentkezett a Disneynél egy Rock and Roland munkacímű forgatókönyvvel, amely egy kettős életet élő, éjszaka popénekesként tevékenykedő diákról szól. Szerinte a csatorna ebből készítette el a 2006-ban útjára indult Hannah Montaná-t, amely - mit ad isten - egy tinédzserről szól, aki kettős életet él: éjszaka popénekesként tevékenykedik.

A korábban több tévéshow-ba is bedolgozó Sheffield azt állítja, hogy a Disney illetékeseinek eleinte tetszett az ötlet, de aztán félbeszakadtak az egyeztetések, és úgy tűnt, nem lesz semmi a dologból. Öt évvel később viszont elindult, az immár második évadjánál járó Hannah Montana, amely természetesen főként a fiatalok körében vált népszerűvé: a főszereplő Miley Cyrus a Kids Choice és a Teenagers Choice díjátadóján is hazavihette a kedvenc tévés színésznőnek járó díjat.