Elítélték a Muppet Show pedofil íróját

Vágólapra másolva!
Pedofil videók miatt öthavi börtönre ítélték Chris Langham brit komikust, aki a Muppet Show egyik írója volt, de Angliában színészként is (el)ismert.
Vágólapra másolva!

Chris Langhamet még 2005 novemberében tartóztatták le, mert pedofil videókat találtak a számítógépén - a felvételek között akadt olyan is, amely egy nyolc év körüli kislány brutális megkínzását ábrázolja. A vádemelésre a rendőrségi vizsgálat lezására után, 2006 májusában került sor, a végső ítéletet pedig múlt pénteken, vagyis szeptember 14-én hozták meg.

A színész sokáig azzal védekezett, hogy a felvételekre egy új műsorához volt szüksége, a bíróság azonban úgy vélte, a számítógépén talált képek és videók túlságosan is kegyetlenek ahhoz, hogy pusztán "munkaeszköznek" lehessen tekinteni őket. Langhamet egy kiskorú lány bántalmazása és más szexuális bűncselekmények vádja alól ugyan felmentette az ítélőszék, a gyermekpornó letöltése azonban nem maradt büntetlenül.

Az 58 éves színész még így is viszonylag könnyen megúszta, ha csak a konkrét büntetést számítjuk: öt hónapot kell börtönben töltenie, és ebből már el is telt 43 nap, mely idő alatt előzetesben volt. Más kérdés, hogy Langham karrierjének ezzel valószínűleg örökre vége, hisz nemigen akad olyan tévécsatorna, amely megengedné magának egy pedofilnak bélyegzett férfi alkalmazását.

A sors különös fintora, hogy a komikus az ügy kirobbanása előtt épp karrierje egyik csúcspontjához ért, megkapta a BAFTA-díjat (a Brit Filmes és Televíziós Akadémia díját) a magyarul A kormányrúdnál címet kapott, The Thick Of It-ben nyújtott alakításáért. Langham játszott többek között a Help című sorozatban is, de a magyar nézők elsősorban a Muppet Show egyik írójaként és vendégszereplőjeként ismerhetik őt.