Kiosztották a Creative Emmyt

Vágólapra másolva!
Szeptember 8-án, szombaton adták át Los Angelesben a Creative Arts Emmy díjait, melyekkel a főműsoridőben futó sorozatok kreatív szakembereit ismerik el.
Vágólapra másolva!

Az Emmy esetében a fő attrakcióról leválasztják azokat a kategóriákat, melyek kihirdetésekor, az Oscar-átadás során minden átlagnéző elalszik. Így a hét legfőbb, a közönség érdeklődésére leginkább számot tartó kategória (úgy mint a legjobb tévéműsor, rendezés, színész, színésznő, mellékszereplő, női mellékszereplő és forgatókönyv) mellett külön ceremónia keretében kapják meg az elismerést a háttérben dolgozók.

A vágóktól, hangmérnököktől kezdve a sminkesekig, fodrászokig gyakorlatilag mindenki idetartozik, de itt osztják például a legjobb animációs tévéműsornak és a legjobb gyermekprogramnak járó Emmyket is, valamint a legjobban teljesítő vendégszereplők is itt vehetik át jutalmukat.

Idén összességében az HBO vitte el a pálmát, amely 15 díjat zsebelhetett be - ezt követi az NBC, a maga 12 elismerésével. Az est fénypontja állítólag Elaine Stritch rendhagyó köszönőbeszéde volt, aki a 30 Rock-ban való vendégszerepléséért vehette át a díjat. "Ez kibaszottul hihetetlen" - kezdte mondandóját a hölgy, majd elmondta, hogy eltörte a lábát, visszaeső alkoholista, cukorbeteg és gégegyulladása van, de ugyan kit érdekel, mikor épp most nyert egy Emmyt.

A legjobb vendégszereplők között díjazták a például a Flintstone család-ból vagy A nagy Lebowski-ból ismert John Goodmant is, a Studio 60 On The Sunset Strip-ben nyújtott alakításáért. A legjobb, egy óránál rövidebb animációs film a South Park egyik epizódja lett, az ennél hosszabb rajzos produkciók közül pedig a Cartoon Network László tábor című sorozatából készített nagyfilm került ki győztesen.

A nem kifejezetten szakmai elismerések közül a Governors Award elnevezésű díjat olyan csatornáknak vagy személyeknek adják, akik sokat tettek valamilyen jó ügyért. Ezt a kitüntetést idén a Fox és az HBO kapta meg: előbbi az Idol Gives Back című, az American Idol keretében szervezett jótékonysági estért, utóbbi pedig a The Addiction Project nevű programért, amely dokumentumfilmekkel hívja fel a nézők figyelmét a függőség különféle válfajaira.

A díjazottak teljes listája többek között itt olvasható. A hét fő kategória díjazottjainak kihírdetésére, vagyis a Primetime Emmy Awards átadására szeptember 16-án, vasárnap kerül sor.