Furcsa a Magyar Nagydíj nézettsége

Vágólapra másolva!
A TV2 erősebb délután, az RTL Klub izmosabb este, ugyanakkor kétszer volt olyan rövid időszak, mikor az m1-et nézték többen, mint a két nagy kereskedelmi tévét. A Magyar Nagydíj kimagasló nézettséggel és közönségaránnyal ment (bár másképp számol a TV2 és az RTL), amúgy a tévézőket még nagyon érdekelték a dilinyós rendőrtanoncok, az ausztrál krokodilos ember, továbbá Whitney Houston és Kevin Costner románca.
Vágólapra másolva!

A teljes lakosságnál 24 százalékos nézettséget ért el az RTL Klub a múlt héten, így őrzi vezető pozícióját, miközben a TV2 csak 1,4 százalékos lemaradással követi. Az m1 műsorát százból átlagban tizenhárom tévéző preferálta. Főműsoridőben, a teljes lakosságnál fej-fej mellett haladt a két nagy kereskedelmi tévé. Ezek persze főképp a 18 és 49 éves kor közti nézők kedvét keresik: a célcsoportban bő hat százalék az RTL Klub előnye. Múlt héten az ötven alatti felnőttek csak 6,6 százaléka választotta az MTV-t.

A kereskedelmi célcsoport kedvenc műsorait tartalmazó listát egy film, a Több mint testőr vezeti (az egyik mérés szerint), de ennél érdekesebb, hogy a Magyar Nagydíj ragyogó közönségaránnyal a második helyre száguldott be, annak ellenére, hogy különösebb izgalmakat nem mutatott fel a verseny. Az RTL a Rendőrakadémia ötödik részét is sikerre vitte, sőt, a hetedik helyig nem is találni TV2-es műsor. Eztán viszont ezek sorjáznak: az Aktív-nak meg a Favorit-nak is voltak jobb napjaik, mikor közel 40 százalékkal mentek. A TV2 legnézettebb műsora a célcsoportjában a Krokodil Dundee második része volt, ez a fiatal tévézők közel harmadát kötötte le.

A Forma 1-es versenynél nem egyértelmű, hogy első vagy második lett-e a listákon. Bár ugyanazon adatokkal, konkrétan az AGB Nielsen által mért eredményekkel dolgoznak a tévék, az RTL Klub szerint 13.54-től 15.59-ig tartott a műsorszám, így éllovas lett mindkét listán, azaz az ötven alatti felnőtteknél, és a teljes lakosságnál is. A TV2 úgy látta, hogy a közvetítés előbb, 13.11-kor kezdődött, és később, 16.13-kor ért véget - ha viszont ezt az intervallumot tekintjük, akkor Krokodil Dundee beelőzött a teljes lakosságnál, a Több mint testőr pedig a kereskedelmi célcsoportban. Nem annyira fontos, de ebből is látható, hogy még száraz, mért adatoknál is két különböző dolgot lehet kommunikálni úgy, hogy valahol mindkét félnek igaza van.

A teljes lakosságnál viszont nem tapasztalható a fiatal célcsoportnál látható RTL-es fölény, mivel itt pont a krokodilos vígjáték nyert (az egyik mérés szerint), 1,52 millió nézővel, sőt, a TV2 az első négyből három helyet elvitt. A teljes Forma 1-es közvetítés átlagban 1,4, a verseny 1,56 millió tévézőt érdekelt, miközben a legnézettebb magazinműsor az Aktív volt, a legnézettebb hírműsor a Tények, a sorozatoknál pedig kiderült, hogy a Gyilkos számok és a Miami helyszínelők-et kedvelik a magyarok.

CBS
Jól megy a Helyszínelők

Az m1 négy műsort csempészett fel a harmincas listára: egymilliónál több nézője volt az Önök kérték című kívánságműsornak, 946 ezer tévéző figyelte a Kékfény-t. A lottósorsolás is sokatat érdekelt, ahogy a Micsoda éjszaka című magyar filmvígjáték is szépen hozott az MTV-nek.

A Viasatnál az év 31. hetében sem volt nagy meglepetés, mivel a szokásos sorozatok vették rá a már-már beprogramozott tévézőket, hogy a csatornára kattintsanak a megszokott időpontban: A helyszínelők nyert a háziversenyben, 383 ezer nézővel. Közel ennyien figyelték a Miami helyszínelők-et is, ugyanakkor a Nyomtalanul is gyakori szereplő a Viasat Top 3-as listáján, így ezúttal is felkúszott a harmadik helyre.

A Duna tévé kínálatából a Debrecen BL-selejtezője érdekelte leginkább a tévézőket, azt közel 230 ezren nézték végig, de 848 ezren néztek bele legalább rövid időre. A megbízható Derrick is hozott 170 ezret, de egy magyar, első osztályúnak hívott meccs is közel ennyi nézőt érdekelt múlt héten.

Az ATV focicsapatában Fásy Ádám center volt ezúttal a legértékesebb játékos, mivel a 200 ezer néző fölött végzett Zeneexpressz nyert, bár nem sokkal előzte meg a Humorbajnokság című műsort. A Hurrá, nyaralunk és az Esti frizbi is korrekt nézettséget hozott, bő 190 ezer tévéző figyelte ezeket.