Nézz tévét, kövér leszel

Vágólapra másolva!
Egy ausztrál kutatás arra a korántsem meglepő következtetésre jutott, hogy a sok tévézésnek köze van a gyerekek elhízásához.
Vágólapra másolva!

Azok a tinédzserek, akik egy átlagos iskolai napon is sokat tévéznek, aggasztóan sok burgonyapelyhet, csokoládét és túl sok nagy energiatartalmú italt fogyasztanak - állapították meg a korábban már ismert, de legalábbis erősen gyanított tényt Ausztráliában, egy kutatás adatait elemezve. A felmérés során 18 ezer, 12 és 17 éves kor közti fiatal szokásait vizsgálták.

A Health Promotion International című lapban publikált tanulmány részletesen elemzi, hogy a napi három órát tévé előtt gubbasztó tinik mennyivel több csipszet és hamburgert fogyasztanak, mint azok, akik csak két órát nézik a készüléket. A baljós jövőképet festő adatok közt az is szerepel, hogy a sokat tévéző ifjak csupán ötöde fogyaszt elegendő zöldséget, és ötből csak két tinédzser eszik elégséges mennyiségű gyümölcsöt.

Az ausztrál Cancer Council vezetője, Ian Olver professzor szerint a kormánynak sokkal többet kellene tennie azért, hogy megakadályozza a tinédzserek helytelen táplálkozását: úgy véli, hogy a gyorséttermek termékeinek reklámozását egyenesen meg kellene tiltani. Emlékeztetett arra is, hogy a túlsúlyos tinik 75 százaléka felnőttként is elhízott marad, így szerinte a felesleges kilók elleni harcot minél fiatalabb korban el kell kezdeni.

Ausztráliában az 1985-ös helyzethez képest megduplázódott a kövér, elhízott gyerekek aránya.