Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió pénteken és szombaton este egy-egy filmmel tiszteleg a filmtörténet hétfőn elhunyt legendás alakjai, Ingmar Bergman és Michelangelo Antonioni emléke előtt.
Vágólapra másolva!

Ingmar Bergman svéd rendező Suttogások és sikolyok című filmdrámája augusztus 3-án, pénteken 23.30-tól látható az m1-en, az olasz mester, Michelangelo Antonioni Nagyítás című filmjét pedig augusztus 4-én, szombaton 23.15-től sugározza a Magyar Televízió.

Az 1972-ben bemutatott Suttogások és sikolyok című filmet a bergmani Három nővér-ként emlegetik - olvasható az MTV közlésében. Az 1800-as években, egy távoli birtokon játszódó történet három nővér és házvezetőnőjük elfojtásokkal, konfliktusokkal teli életét tárja a nézők elé.

A haldokló Agnes (Harriet Andersson), a csupa szeretet Maria (Liv Ullmann), és a szigorú, nővérei közeledését elfogadni képtelen Karin (Ingrid Thulin) utolsó együtt töltött hónapjait láthatjuk. A halál közelsége számvetésre készteti a nővéreket: Agnes halálos ágya mellett osztják meg egymással elhibázott életük addig kimondatlan titkait.

Michelangelo Antonioni 1966-ban készült, s később Arany Pálma-díjjal kitüntetett filmdrámája, a Nagyítás a filmtörténet egyik legismertebb műve. A film alapötletét Julio Cortázar Las babas del diablo című novellája adta: Thomas, a felkapott londoni divatfotós kíváncsiságból lefényképez egy fiatal nőt és egy idősebb férfit a parkban. Bár a nő görcsösen követeli a filmtekercset, a fotós végül előhívja a felvételeket.

A nagyításokon előbb egy pisztolyt tartó kezet fedez fel a bokrok között, majd egy holttestet is. Visszatérve a parkba valóban megtalálja a tetemet: a férfiét, akit délután látott a nővel a parkban. A konkrét történet mellett, a rendező a valóság megismerhetőségének kérdését, valóság és illúzió viszonyát vizsgálja a Nagyítás-ban.