Újra láthatjuk Jimi Hendrixet

Vágólapra másolva!
A Woodstock Fesztiválról készült, kétrészes dokumentumfilmet mutat be a Duna Televízió - megelevenednek a zenei legendák.
Vágólapra másolva!

A Sziget utolsó napjait akkor is fesztiválhangulatban tölthetjük, ha otthon maradunk a tévé előtt, a Duna TV ugyanis augusztus 14-15-én, 22.15-ös, illetve 22.25-ös kezdettel vetíti le a Woodstock című dokumentumfilm két részét. Minden idők legnagyobb - de legalábbis leghíresebb - rockfesztiválját 1969 augusztusában rendezték meg Woodstockban.

A nagyközönség számára korábban ismeretlen amerikai kisváros neve és a monstre koncertsorozat egy csapásra a XX. század zenetörténetének alapfogalmává vált, jelképévé egy meghatározó, kultúrát teremtő korszaknak és kikerülhetetlen mítoszává mindahány generációs szabadság- és közösségkeresésnek.

A fesztiválon 24 zenekar és 32 előadó lépett fel, köztük olyan, azóta legendává vált előadók és együttesek mint Carlos Santana, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joan Baez, Joe Cocker, a Ten Years After, a The Who vagy a Jefferson Airplane.

A Duna TV-n látható Woodstock tehát nem csak koncertfilm, hanem kordokumentum is. Végigköveti a rendezvény minden eseményét, hangulatát a színpadépítéstől a fellépésekig, az eufórikus nappaloktól és éjszakáktól a csendesebb hajnalokig. A riporterek beszélgetnek a helyiekkel és a fiatalokkal, zenészekkel és szervezőkkel - és mindenki csalhatatlan biztonsággal érzi, hogy valamilyen különleges és fontos dolognak a részese lehet.

A hatalmas apparátussal (több fiatal operatőrrel és vágóval, közöttük Martin Scorsesével) készült film, Michael Wadleigh rendező munkája elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat is, 1996-ban pedig "nemzeti filmmé" nyilvánította az amerikai Nemzeti Filmmegőrző Bizottság (NFPB).