Négy nap kőkorszak

Vágólapra másolva!
Egy amerikai rajzfilmcsatorna, a Boomerang egyben leadja a Frédi és Béni összes epizódját, négy napi szórakozást nyújtva ezzel a nézőknek. Ilyen hosszúságú tévés maratonra talán még nem volt példa a televíziózás történetében, bár tudunk más emlékezetes esetekről is. 
Vágólapra másolva!

A Boomerang csatorna tulajdonképpen a Cartoon Network retróadása, tekintve, hogy csupa olyan rajzfilm megy rajta, amelyet a korábbi generációk tagjai nézhettek gyerekkorukban. Ezek közé tartozik, az először 1960-ban adásba került Frédi és Béni (eredeti címén a The Flintstones) is, amely egyébként az első, főműsoridőben futó rajzfilm volt. Gyakorlatilag innen számíthatjuk a tévés animáció felnőtté válását - Frédi és felesége állítólag abban is elsők voltak, hogy előttük rajzfilmszereplők még nem bújtak közösen ágyba.

A Boomerang most azzal kedveskedik a sorozat rajongóinak, hogy egyben (tehát reklám vagy más megszakítás nélkül) leadja a Frédi és Béni mind a 166 részét. A rekordhosszúságú tévés maraton július 4-én, reggel hatkor kezdődik, a záró epizód pedig július 7-én, délután ötkor kerül adásba. A két kőkorszaki szaki kalandjai természetesen időrendben peregnek, kezdve a pilot epizóddal, amely még a The Flagstones címet viseli.

Az ilyen jellegű tévés maratonok a televíziózás kezdeti korszakában még nem voltak divatban, de mára megszokottá váltak: a tévétársaságok szokták ily módon ünnepelni egy sorozat megszerzését, de, ami talán a gyakoribb, ugyanígy búcsúztathatnak is egy kifutó szériát. Tévés maratonokat ünnepekre is sűrűn időzítenek, mint ahogy a Boomerang mostani akciója is valószínűleg a július 4-i Függetlenség napjához kötődik.

Maratonok rendszeresen zajlanak karácsonykor is, de az Egyesült Államokban például Halloween idején is szokásban van az ilyesfajta ünneplés. A leggazdagabb kínálatot az ABC Family nyújtja ilyenkor, amely tizenhárom napig tartó horrormaratonnal üli meg az ünnepet. Ilyenkor természetesen nem egyetlen sorozat részeit vetítik, de van a programban olyan nap, amikor szigorúan vett maratont adnak: tavaly, a saját készítésű Scariest Places on Earth (vagyis A legijesztőbb helyek a földön) több részét izgulhatták végig a nézők, 2004-ben pedig a Smallville-t nézhették naphosszat.

Akármennyire is divatosak a különféle alkalomból rendezett tévés maratonok, ilyen hosszúságúval még nemigen találkoztunk, mint a Boomerang mostani vállalkozása. Ez ideig a leghosszabb maratonok talán a Sci Fi Channel nevéhez kötődtek: a csatorna 2006-ban, szintén a Függetlenség napja alkalmából három napon keresztül vetítette a Twilight Zone (Alkonyzóna) epizódjait - az akciót ugyanez év szilveszterekor is megismételték, ekkor december 31-én reggel kilenctől, január 2-án reggel ötig peregtek a fantasztikus történetek.

Forrás: RTLKLUB

A Barátok közt is szokott maratont tartani

Magyarországon Barátok közt-maraton szokott menni az RTL Klubon, de ez lényegesen rövidebb, mint a fent említettek. A csatorna az őszi kezdés előtt szokta leadni a nyári szünetet megelőző egy hét eseményeit (összesen tehát ötször két epizódot), hogy a nézők könnyebben vissza tudjanak rázódni a sorozat világába. Máshol is előfordulnak hazánkban tévés maratonok, a Filmmúzeum például a Monty Python Repülő Cirkusza összes részét adta le egyetlen napon, de a különböző ismeretterjesztő csatornákon (például a National Geographic Channelen) is előfordult már, hogy ugyanazt a sorozatot adták majdnem egész nap.