Vágólapra másolva!
Vajon Frei Tamás vagy Gáspár Győző számít idolnak gyermekeink körében? Inkább Balázst vagy a Bűbájos boszorkák-at nézik a gyerekek odahaza, miközben apu a hivatalban pecsétel megbízási szerződéseket? Lehull a lepel arról is, hogy melyik volt az a produkció, melyet minden tévé előtt ülő kiskorú tévéző figyelemmel kísért. Megnéztük, milyen felnőttműsorok kötik le a 14 év alatti gyerekeket.
Vágólapra másolva!

Amikor nézettségekről esik szó, mindig előre kell bocsátani, hogy az AGB Nielsen mért adataival dolgozunk, amelyek statisztikai hibahatáron belül értelmezendőek, és a nézettségi trendekre, különbségekre nagyszerűen rávilágítanak. Bővebben a rendszerről itt.

Azzal tele a sajtó, mi is gyakran foglalkozunk vele, hogy mit néz egy átlagmagyar. Leginkább szappanoperákat, mint a Barátok közt, topsorozatokat, mint a Miami helyszínelők és természetesen a Győziké-t, valamint a hírműsorokat), de ezek a felmérések szinte mindig csak a 4 éven felüli közönséggel vagy pedig a kereskedelmileg fontosnak tartott 18-49-es korosztállyal foglalkoznak. Utóbbiak sokkal inkább vevők a manapság egyre népszerűbb amerikai sorozatokra és az átlagnál nagyobb arányban kíváncsiak a sportközvetítésekre (pl. Forma-1), valamint a valóságshow-kra, és a bulvártémákat is nagyobb étvággyal fogyasztják.

Olykor, ha egy tévétársaságnak úgy tartja úri kedve (tehát akkor, amikor a nézettségi adatok éppen ezen csoportban kedvezőek), akkor a 18-59-es női korosztály mindenhatósága mellett érvel, hiszen egyes vélekedések szerint anyu hozza meg a családban a vásárlással kapcsolatos döntések zömét. Így olykor előfordul az, hogy egy csatorna azt találja mondani, hogy nekik nem is a 18-49-es korosztály, hanem a hölgyek a legfontosabbak - persze az ilyen irányú lelkesedés csakis addig tart, míg egy új sorozat vagy műsor be nem fut a 18-49-es korosztályban.

A lényeg: a kicsikkel, az óvódástól az általános iskola 8. osztályáig bezáródó korosztállyal sosem foglalkozunk a hírekben, pedig lehet, hogy érdekes megtudni, hogy mit néznek gyermekeink. Azt persze természetesnek vesszük, hogy a szombat-vasárnap reggeli műsorokat, a régi Szünidei matiné és a "Hagyd aludni a papát és a mamát"-műsorok szellemében készült produkciók vonzzák leginkább az ifjak tekintetét, de minket inkább az érdekelt, hogy a nem gyerekműsorok esetében milyen a 4-14 évesek közönségaránya.

De előtte nézzük, hogy gyermekeink a TV2-t vagy az RTL Klubot keresik-e elsőre! A sok kábeles rajzfilmcsatorna miatt meglehetősen megoszlik hétvégén reggelente a kiskorúak közönsége, mégis csak a két nagy viszi a pálmát. A gyerekeket még nem érdekli, hogy mi melyik csatornán megy, ők szerencsére tévéműsorokat néznek - azaz nem csatornafüggők.

Ennek szellemében a szombatot a fiataloknál az RTL, míg a vasárnapot a TV2 uralja. A múlt heti adatok közt böngészve a reggel hat órai Kacsakalamajka (TV2) - Digimon párharcot rémisztő fölénnyel nyeri a japán zsebszörny-klón sorozat (9,1% SHR vs 52,9% SHR), erre a fél kilencig tartó RTL-es Kölyökklub csak ráerősít 36% feletti közönségarányával. Eközben a TV2 pár népszerűbb (Talpig zűrben - 32,2% SHR) és még több kevésbé népszerű (Benjámin, az elefánt - 7,9% SHR, Babar - 13,3% SHR) gyereksorozattal próbálkozik.

Ahogy az várható volt, a hatalomátvételre tíz órakor kerül sor. Ekkor Kovács Lázár merőkanalat kap a kezébe az RTL-en - ekkor ugyanis a gyerekek, talán az eszköz fegyelmező mivoltától is megrettenve pánikszerűen kapcsolnak át a kezdődő Frédi és Béni-re (TV2), majd a Bébi Bolondos dallamok-ra, mely már 40% feletti közönségarányt produkál, míg az RTL Recptklubja 10%-ot, az utána következő betelefonálós játék pedig csak 4,5%-osat. Jó hír a szülőknek, nem kell aggódni, hogy a gyerek letelefonálja az előfizetési díjat.

A vasárnapi napon a Kölyökklub már közel sem volt olyan erős, mint egy nappal korábban, hiszen csak 18,7%-os közönségarányt produkált a 4-14 éves korosztályban, köszönhetően annak, hogy a reggel hatos japán Megaman rajzfilm 0, azaz nulla kisgyereket késztetett arra, hogy bekapcsolja a tévét, a mérések szerint. Persze a TV2 sem lehet túl büszke a Benjámin, az elefánt 0,2%-os közönségarányára. Szerencsére a reggel tovább adatai már a mérhető kategóriába tartoznak és a TV2 a nyolc órai Twist Olivér rajzfilmmel el is jut a csúcsot jelképező 40%-os közönségarányig.