Visszatér a Simpson család

Vágólapra másolva!
Július 9-től újra láthatjuk a Viasat3-on a Simpson család-ot, amely a legfrissebb, tizennyolcadik évaddal tér vissza a képernyőre. A sárga família így tovább növeli előnyét "a leghosszabb ideje futó rajzfilmsorozat" címéért folyó versenyben -, de hogyan is kezdődött az egész, és vajon miként maradhatott végig ilyen népszerű a Simpson család? 
Vágólapra másolva!

A Viasat3 július 9-én, hétfőn kezdi vetíteni a Simpson család tizennyolcadik évadját, és azután minden hétköznap, 18:30-tól műsorára tűz egy részt. A jelenlegi szezon nyitó epizódja sorban a 379., így a Simpson család joggal került be a Guinness Rekordok könyvébe is, mint a főműsoridőben leghosszabb ideje futó rajzfilmsorozat. Sőt, Simpsonék egy másik rekordot is magukénak mondhatnak, hiszen náluk fordult meg a legtöbb sztárvendég a tévésorozatok közül.

A Simpson család, mai formájában 1989 óta van jelen a képernyőn, de történetük ennél is régebbre nyúlik vissza: már 1987-ben is láthattuk őket a televízióban, igaz, ekkor még nem önálló műsorként, csupán a Tracy Ullman Show egyik betétjeként. Az itt játszott rajzfilmek még csak harminc másodpercesek voltak - valószínűleg ezt a korszakot idézik a mostani, egyenként majd' félórás produkciókban fel-feltűnő Itchy and Scratchy- (Inci és Franci-) közjátékok.

Az ötletgazda Matt Groening csak közel ötven rövid animáció legyártása után kapott lehetőséget arra, hogy elkészítse saját tévéműsorát, az Ullman Show-ban már jó bevált karakterekkel. A Simpson család első hivatalos epizódja karácsonyi meglepetésként került a tévénézők elé, 1989. december 17-én - és a sikersorozat azóta is folytatódik.

Groening szerint sorozata azért maradhatott rendkívül népszerű végig az évek során, mert a nézők minden szinten be tudnak kapcsolódni a történetbe. Aki csak egy epizódot néz meg, annak az a fél óra is remek szórakozás, ugyanakkor a fanatikus rajongók számára szinte minden részben akad valami apró meglepetés (például egy szereplő titkos hobbija vagy egy másik szereplővel való, addig háttérben húzódó kapcsolata).

A Simpson család sikerében emellett valószínűleg az is közrejátszott, hogy gyakorlatilag minden korosztály és minden társadalmi réteg számára egyaránt élvezhető: a gyerekek jókat derülhetnek például Bart viccein, de a felnőttek is könnyen azonosulhatnak egy-egy karakterrel, ha saját problémáikra ismernek rá. Ugyanez a helyzet a különféle gondolkodású emberekkel is: akadnak, akik a felszíni humort keresik a sorozatban, mások szerint viszont Homer igen komoly filozófus.

A Simpson család hatása még a vallásra is kiterjed: az anglikán egyház nemrégiben Mix It Up with The Simpsons címmel adott ki egy könyvet, amely a rajzfilmsorozat biblikus tartalmát boncolgatja: a mozgalom keretében az ifjúsági vezetők templomokban szerveznek vetítéseket, és a Simpson család-ból vett példákkal magyarázzák a Bibliát a fiataloknak - a vezetők azt remélik, ezzel több tinédzsert tudnak bevonzani a templomokba.

Forrás: Red Dot

A moziváltozat ötletes reklámja

A rajzfilmsorozatnak elkészült már a moziváltozata is, melyet július végétől láthatnak az amerikaiak - nekünk, magyaroknak sem kell sokkal tovább várni rá, hisz a hazai premiert augusztus 9-re tervezik a forgalmazók. Addig (és azután is) a Viasat3-on peregnek a legújabb részek: Varró Balázstól, a Viasat3 PR menedzserétől megtudtuk, hogy amíg a Foxon megy a Simpson család, addig a Viasat3 is műsorán tartja a sorozatot.