Új vetélkedő indul az RTL Klubon, Vágó Istvánnal

Vágólapra másolva!
Bizonyára többen látták már az RTL új reklámszpotját, mely Vágó Istvánt és Sebestyén Balázst mutatja hófehér díszlet előtt, mintegy légüres térben. Ez a csatorna Pókerarc című, új vetélkedőjének előzetese - a műsor csak ősszel indul útjára, de mi már most utánajártunk, hogy pontosan miről is van szó, és Vágó Istvánt is megkérdeztük, hogy mit gondol ifjú kollégájáról.
Vágólapra másolva!

Mindenekelőtt siessünk leszögezni, hogy nem a Korda György nyomán elterjedt pókerőrület gyűrűzött át az RTL Klubra: a Pókerarc egy olyan kvízshow, amelyben a tudás mellett rendkívül fontos szerepet játszik a pókerben gyakran alkalmazott blöffölés is. Magyarul nem kell, hogy a játékosok mindent tudjanak, az is elég, ha csak úgy tesznek - ez azért lehetséges, mert a játék során mindenki csak a saját pontszámát látja, fogalma sincs arról, hogy hozzá képest hogyan állnak a többiek.

A sorkérdések után bármikor kiszállhatnak a játékosok, ebben az esetben haza is vihetik az addig összegyűjtött pénzt - ha viszont senki nem száll ki önszántából, akkor a legkevesebb pontszámmal rendelkező versenyzőt "távolítják el", de ő már a pénzét sem kapja meg. Itt van a csavar a történetben, hiszen ha el tudjuk hitetni játékostársainkkal, hogy minden kérdésre tudjuk a választ, van rá esély, hogy beijednek, és - a pénzüket féltve - idő előtt kiszállnak a játékból. Ugyanez működik a pókernél is: ha valaki nagyon magabiztosan játszik, akkor társai a kezében lévő tízes párról is elhihetik, hogy royal flush, és azonnal bedobnak mindent.

A vetélkedő angol eredetijében egy nő például úgy nyerte meg az egymillió fontos fődíjat, hogy a kérdések során "csak" 84500 fontot sikerült összegyűjtenie - valószínű, hogy nagyon ügyesen blöffölt. A PokerFace című műsort egyébként Ant és Dec, egy népszerű műsorvezető páros találta ki (ők voltak többek között a Pop Idol nevű tehetségkutató házigazdái is), és először 2007 januárjában láthatták az ITV nézői. A műsor eredeti címe The Con Test volt, ami egy ötletes szójátékon alapul: így külön írva nagyjából A szélhámos teszt-nek fordítható le, egyben (contest) pedig versenyt jelent.

Ahhoz képest, hogy a show csak ez évben indult el az ITV-n, már elég sok országban megvásárolták, így többek között Ausztráliában, Mexikóban és Kolumbiában is fut a műsor, Európában pedig az írek, a svédek és a lengyelek is láthatják. Nálunk ősszel indul a Pókerarc, valószínűleg a Legyen ön is milliomos! helyére dobja be az RTL Klub. A nemzetközi műsorformátum alapján hat versenyző játszik hat fordulóban, majd a nyertesek egy mindent eldöntő küzdelemre gyűlnek össze, ahol az addig megnyert pénzüket is kockáztatják - a fődíj nálunk korántsem egymillió fontnak megfelelő összeg (vagyis 366 millió forint), de azért így is csinos summáról van szó: a végső nyertes 50 millió forintot vihet haza.

Ha olvasóink máris kedvet kaptak a játékhoz, itt jelentkezhetnek is - szerencsés esetben bekerülnek az arénába, ahol a játékostársak mellett a két műsorvezetővel, Vágó Istvánnal és Sebestyén Balázzsal is szembe kell nézniük. A már rengeteg kvízjátékot vezető Vágó István természetes választásnak tűnhet (főleg, hogy a csatorna a Milliomos helyére teszi be a műsort), Balázs pedig érdekes színt vihet a műsorba. Mint azt Vágó az [origo]-nak elmondta, nagyon jó ötletnek tartja Balázs szerepeltetését, már csak azért is, mert szerinte az ifjú showman "a jövő nagy sztárja" lehet.

ITV

Ant és Dec az eredeti arénában

Annak, hogy az RTL Klub két műsorvezetőt szerepeltet, funkcionális oka is van azon kívül, hogy az eredeti műsort is ketten vezetik: a játék két helyszínen zajlik, így Vágó és Balázs külön-külön is feltűnik majd a képernyőn. Emellett a két műsorvezető eltérő karaktere friss ízt is adhat a műsornak - ahogyan Vágó fogalmazott: "Balázs hozza a maga huszonéves figuráját, és én is a sajátomat. Jó kis generációs szócsatákra lehet számítani."

Apats Gábor