Templomokban vetítik a Simpson családot

Vágólapra másolva!
Az anglikán egyház kiadott egy könyvet, amely a Simpson család című rajzfilmsorozat biblikus tartalmát boncolgatja - a vezetők azt remélik, ezzel több tinédzsert tudnak bevonzani a templomokba.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években a 16 éven aluliak száma jelentősen csökkent az anglikán egyház szertartásain: amíg 2000-ben még 180 ezer fiatal látogatott el vasárnaponként a templomba, addig 2005-ben már csak 157 ezer. Az egyház vezetői elgondolkodtak hát azon, hogy miként lehetne a tinédzsereket visszacsábítani a valláshoz - arra a következtetésre jutottak, hogy az ő esetükben más oldalról, modern eszközökkel kell közelíteni.

A kenti egyházmegye egyik ifjúsági munkása, bizonyos Owen Smith úgy gondolta, hogy az ifjak szívéhez a Simpson család-on keresztül vezet az út: gyorsan írt is egy könyvet, Mix It Up with The Simpsons címmel, amelyben a sárga família kalandjai és a bibliai történetek között von párhuzamot. Szerinte a Simpson család számos bibliai utalást tartalmaz, ennek bizonyítására a Bibliából, illetve a rajzfilmsorozatból kiemelt szövegeket helyezett egymás mellé.

Smith szerint ráadásul a Simpson család sok olyan helyzetet is bemutat, amellyel az ifjúságnak szembe kell néznie, így megfelelő oktatási eszköz lehet a gyerekek vallási nevelésében. A könyvet az egyházi vezetők is jól fogadták, így a tervek szerint már jövő héten szétküldik minden megyébe, és arra szólítják fel az ifjúsági munkásokat, hogy az unalmas szertartások helyett vagy mellett a Simpson család egyes epizódjait vetítsék a templomokban.

A levetített részekhez természetesen magyarázat is kapcsolódik, így például Homer Simpson kis ördögének és angyalának állandó vitatkozása is arra szolgál, hogy bemutassa, minden emberben ott van a jó és a rossz. Ugyanígy Homer és Barney kocsmabarátsága arra taníthatja a gyerekeket, hogy az igaz barátságban elfogadónak kell lenni egymás iránt.

Vannak konkrétabb bibliai párhuzamok is: amikor Bart türelmetlenül várja Ropi bohóc szereplését, az Smith szerint olyan, mint mikor a keresztények várják Jézus eljövetelét. Az ifjúsági munkások ezenkívül lelki gyakorlatokat is ellestek a Simpson család-ból: azt javasolják a gyerekeknek, helyezzenek el egy tál fánkot az asztalon, a "Ne érj hozzá!" felirattal - ezzel próbára tehetik magukat, hogy mennyire tudnak ellenállni a kísértésnek.