A legunalmasabb tévés arcok

Vágólapra másolva!
Az emberek többsége elsősorban a televízió képernyőjén, illetve a bulvárlapok hasábjain gyakran szereplő színészek, humoristák közül válogat, ha azt kérik tőle, nevezzen meg egy ma élő művészt, míg a válaszadók kétharmada nem tudott híres ma élő tudóst említeni - áll a GfK Hungária Piackutató Intézet év eleji vizsgálatának eredményében. Olvasóinkat viszont arról kérdeztük, kiket unnak módfelett - és 25 ezer voks jött hamar.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban a színészek ismertségi listáját Bodrogi Gyula és az RTL Klubon két - egy heti és egy havi - műsorban is felbukkanó Gálvölgyi János vezette, majd Törőcsik Mari és Kállai Ferenc következett holtversenyben, őket az orgonaművész Varnus Xavér és a színész-rendező Koltai Róbert követte - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület megrendelésére készített anyagból. Míg Varnus legalább heti kétszer mutatkozott ősszel a TV2 képernyőjén (a pénteki és szombati Sztárok a jégen zsűritagjaként és persze a Mokká-ban, Aktív-ban), addig Koltai gyakran meghívott vendég különféle show-kban.

Nem kétséges, hogy a televízió napok alatt úgynevezett sztárt képes faragni bárkiből, így a fenti művészek jó része joggal érezheti, hogy "senkiházi jöttmentek" népszerűsége miatt ők háttérbe szorulnak. Főleg Gálvölgyi hajlamos arra, hogy kirohanást intézzen holmi tévés valóságshow-k és tehetségkutatók szereplői ellen: legutóbb épp az RTL-es Ki mit tud?-ról volt lesújtó véleménnyel, mondván, hogy minek új sztárokat teremteni, előhúzni a semmiből, mikor rengeteg az állástalan színész. Noha van némi igaza, a nép mégis ilyen, szereti az újat, a frisset, az egyre extrémebbet, az új módon szórakoztatót - majd szereti eldobni is ezeket a figurákat pár hét használat után.

Amennyiben a Fókusz és a Reflektor magazin heti egyszer bemutatna egy kis színeset egy nevesincs, semmiben nem tehetséges és korábban nem ismert honpolgárról, mondjuk Jusztináról (és egy bulvárlap is támogatná a kísérletet), idővel a tévézők egy része kifejezetten elkezdené igényelni a Jusztináról szóló információkat. Miközben izgalmas kis összeállítás készülne arról, hogy leesett a lóról, de szerencsére az ijedségen kívül nem lett más baja, vagy arról, hogy nem szereti a hagymát a tojásrántottában, miközben senki nem tudná, hogy ki ő, miben tehetséges (semmiben), és mitől lett ő híres - de ez nem is számítana. Jusztina idővel még Liptai show-jába is bekerülne.

A sztárcsinálásban persze a két nagy kereskedelmi tévé jár az élen, a reggeli műsorokkal és a kora esti magazinműsorokkal tudnak felkapni egy-egy művészt vagy egy különben jellegtelen, de a nagyközönség számára valamiért mégis érdekes lényt. Mikor a Reggeli-ben (például június 6-án, szerdán) vagy a Mokká-ban (épp tegnap) hosszú perceken át okoskodva nyilatkozik Kondor Csaba, tévézők nem is értik, ki ez az ember, és miért ücsöröghet egy olyan fotelben, melyben előtte mondjuk egy elismert gyerekpszichológus, egy komoly történész vagy akár egy sikeres íróember ült. Bár az RTL Klub reggeli műsora persze könnyedebb, lazább, bulvárosabb, mint a politikai-gazdasági témákkal is foglalkozó Mokka, de utóbbi sem retten vissza attól, hogy meghívja Kiszel Tündét vagy Fekete Pákót, akkor is, ha az égvilágon semmi érdekes nem történt velük. Mint megtudtuk, ilyenkor szépen nő a nézettségi görbe.

Unják, de nézik

Gregorich Andrást kérdeztük arról, hogy minek behívni olyan médiaszemélyiséget, akivel igazából semmi nem történt. A Reggeli főszerkesztője állította, hogy csak akkor kerülhet képernyőre náluk például Anettka, ha valóban van valami esemény körülötte. "Olyanokat hívunk, akikre a néző is kíváncsi. Furcsa ellentmondás ez, hiszen gyakran van olyan, hogy a néző már-már un valakit, de mégis megnézi, mi történt vele. Kvalifikált médiaszemélyiségünk amúgy nincs túl sok. Itt szeretném megjegyezni, hogy nálunk az énekesek, a zenészek élőben játszanak, igényes produkciót nyújtanak. Mi ezt nagyon komolyan vesszük, és a zenészszakma részéről is pozitív a visszajelzés" - mesélte Gregorich.

Hogy mi a valódi történés és mi a szereplő ingatag lábakon álló sztorija, az persze változó. A Való Világ nézőinek és a Blikk olvasóinak ismerős lehet például a villába is eleve szilikonmellekkel érkező Anett, ő előbb azzal szerepelt a reggeli műsorokban, hogy nagyobb melleket szeretne, aztán a műtét előtt közvetlenül is feltűnt, majd utána után is behívták, pár szóra, pár snittre. A minap az álmosan odapillantó néző újfent az elmúlt három évben, a VV utáni időszakban semmiféle kunsztot felmutatni nem tudó Anettel találkozhatott: most arról beszélt, hogy rendeződött viszonya barátjával, a chippendale-táncos Tommyboyjal.

A Reflektor magazinnak, a Mokká-nak, az Aktív-nak, a Fókusz-nak, a Reggeli-nek persze az információszolgáltatás és szórakoztatás mellett még vannak feladatai: sztárt kell előállítani-támogatni és más, a csatornán futó vagy épp induló műsorokat kell reklámozni. Így fordulhatott elő, hogy az amúgy Reggeli-műsorvezető Csonka András vendég volt saját műsorában, mikor a Szombat esti láz második menete futott - csak éppen nem önmagát kérdezte. Stohl András faggatta azon a csipás reggelen, aki - nem mellesleg - ugyanazon táncos show arca, műsorvezetője is volt, tehát a kör be is zárult.

De lássuk, kik kerültek a listára!