Újrajátsszák a XX. század nagy csatáit

Vágólapra másolva!
Történelmi dokumentumfilm-sorozatba kezd a BBC, melynek keretében a XX. század legszörnyűbb háborús helyszíneit keresik fel a műsorvezetők.
Vágólapra másolva!

Angliában a BBC második csatornáján, Amerikában pedig a direkt katonai témákkal foglalkozó Military Channelen indul el a 20th Century Battlefields, melyben a legvéresebb, legemlékezetesebb csaták helyszíneit mutatják be sorra. A két műsorvezető (apa és fia, Peter és Dan Snow) történelmi tények és elbeszélések alapján, 3D grafikák segítségével rekonstruálják az egykori csatákat, közben bemutatják az akkor használatos fegyvereket, taktikákat stb.

A BBC programja, úgy tűnik, időrendben halad, hisz az első epizódban rögtön az első világháború nyugati frontját veszik górcső alá. A műsorvezető páros Nyugat-Franciaországba utazik, ahol az Amiens-ben lezajlott, kulcsfontosságú csatát mutatják be a nézőknek. A Military Channel másként halad a sorozattal, ők az amerikaiakat érintő csatákat vették előre, így az első két epizódban a vietnámi és a koreai háború egy-egy csatája kerül terítékre.

Peter és Dan Snow összesen nyolc emlékezetes helyszínt látogatnak végig körútjuk során: természetesen nem maradhat ki a második világháború talán legszörnyűbb csatájának helyszíne, Sztálingrád sem, ahol a masszív orosz hadsereg az általuk megszokott, embertelen körülményeknek köszönhetően nyert csatát a németek ellen.

A második világháborúból még a midwayi csata kerül terítékre, de sajnos bőven lehet válogatni az újabb időkből is: bepillantást nyerhetünk az 1970-es évek közel-keleti harcaiba, majd a Falkland-szigetekre és az Öböl-háború helyszíneire is ellátogatnak a műsorvezetők.