Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Balkán felé fordul a Duna tévé

Vágólapra másolva!
A Duna Televízió ma a Balkánra kalauzolja a nézőt: a világtól korábban még hermetikusan elzárt Albániába, a népszerű Görögországba, a Duna-delta vidékére.
Vágólapra másolva!

Dokumentumfilmekkel, műsoraikban (Reggel, Világunk, Kikötő extra) avatott szakértőkkel várja nézőit a csatorna. Délután a nálunk szinte ismeretlen Di Grine Kuzine együttes, a klezmer és a balkán combo zene képviselője mutatkozik be, az est zárásaként Emir Kusturica (Cigányok ideje, Underground, Macska-jaj), a nagy balkáni mágus legutolsó művét, a César-díjas és cannes-i Arany Pálmára jelölt Az élet egy csoda című filmjét vetítik.

A 2004-es, 155 perces alkotás 1992-ben játszódik, Boszniában. A történet szerint Luka, a Belgrádban élő szerb mérnök operaénekes feleségét, Jadrankát, és tehetséges focista fiát, Milost leköltözteti a a semmi közepére, egy kis faluba. Az a terve, hogy egy olyan vasútvonalat építsen, amely összeköti Szerbiát Horvátországgal, turistaparadicsommá változtatva így a vidéket. A tájat színesítik a faluban élő vérbő karakterek, akik bármikor készek a mulatozásra, Jadranka pedig bármikor kész operát énekelni.

Szinte mindenki vakon éli életét, és nem érzékeli a közeledő háború szelét. Így amikor az mégis bekopog az ajtajukon, eluralkodik a káosz. Milost behívják a hadseregbe, és szinte azonnal túszul is esik, Jadranka pedig lelép egy magyar zenésszel - a többit pedig este, a tíz után kezdődő filmből.

A részletes program: délután kettőkor a Húszévesek Európában: Tirana című félórás műsor kezdődik, majd az Utazás ínyenceknek: A Duna-delta következik. Az Európa csodái madártávlatból - Görögország című összeállítás után látható a Di Grine Kuzine - koncertfilm, végül 22:20-kor a már említett film, Az élet egy csoda.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről