15 éve ment el Benny Hill

Vágólapra másolva!
1992. április 20-án, egyedül otthonában, tévézés közben, szívinfarktus következtében halt meg Benny Hill, az egyik legnagyobb angol tévés komikus.
Vágólapra másolva!

Alfred Hawthorn Hill, vagy ahogy a fél világ ismerte, Benny Hill 1924-ben született Southamptonban, és pont 15 évvel ezelőtt, 1992. április 20-án hunyt el, egyedül otthonában. Magányos figurának tűnt ugyan, de kollégái szerint jól elvolt magában, egyedül sem bánkódott. Soha nem nősült meg, soha nem volt saját háza, helyette egy kis lakást bérelt Teddingtonban, közel a stúdióhoz, ahol az őt világhírre emelő The Benny Hill Show-t vették fel. A neves komikus édesanyjával lakott együtt, nem sokkal halála után követte őt a művész is. Szerényen, visszafogottan élt, egyedül az utazás luxusát engedte meg magának: franciául magas szinten beszélt, de németül, hollandul és olaszul is értett. Utazási inspirálták őt, és újabb vicces jelentek megírására késztették.

A világháború után, a televíziózás igazi beindulása előtt Alfred Hawthorn Hill rádiósként dolgozott, majd 1949-ben tűnt fel először a képernyőn, a Hi There című műsorban (érdekesség, hogy Magyarországon ekkor még sehol nem volt tévé, a műsorszolgáltatás is csak nyolc évvel később indult el). Az általunk is ismert, Henry McGee-vel, Bob Todd-dal, Jackie Wrighttal, Nicholas Parsonsszal, Jenny Lee-Wrighttal, Rita Webbbel felálló The Benny Hill Show hozta meg számára az igazi hírnevet, ez a Thames Television produkciója volt 1969 és 1989 között, jóllehet, a show korábban, más formában már jelentkezett a BBC-n is 1955 és 1968 között. Filmezett, más tévéműsorokban is feltűnt, lemezeket is kiadott, és olyan hírességek vallották magukat Hill rajongóinak, mint Charlie Chaplin vagy Michael Jackson - utóbbi meg is látogatta a humoristát a kórházban, mikor 1992 februárjában egy korábbi szívinfarktus után lábadozott.

Hillt gyakran vádolták azzal, hogy több szkeccsben ismétel korábbi jelenetfoszlányokat, azaz régebbi poénokat ültet új közegbe. A politikailag nem korrekt, más nációkat kifigurázó tréfákat, a nők viszonylag egyoldalú ábrázolását is felrótták Hillnek, így talán nem is volt nagy meglepetés, mikor 1989-ben a Thames felmondott neki. Hivatalosan az volt az ok, hogy a csatorna drágállta az egyes epizódok árát, valójában helyet akartak Mr. Beannek.

A kilencvenes évek elején a színművész egészsége gyorsan romlott, túlsúlya miatt szívproblémái voltak. Hill valószínűleg 1992. április 20-án halt meg, szívverőér-elzáródás következtében, 68 évesen, egyedül, a teddingtoni lakásban. A szomszédok 24-én hívták a rendőrséget, akik a művész holttestét a tévé előtti fotelben találták meg. Előtte a Central Independent Televisionnel volt tárgyalásban, és pont halála napján kapott levélben tőlük egy szerződést.