Négy új országos tévécsatornánk van

Vágólapra másolva!
Országos tévécsatornává minősítette a Filmmúzeumot, a Spektrum TV-t, a Viasat 3-at, valamint a Sport1-et a médiahatóság - derül ki a szerdán, egyhangú döntéssel meghozott határozatból.
Vágólapra másolva!

Döntött az Országos Rádió és Televízió Testület arról is, hogy hivatalból megindítja a közigazgatási eljárást a VIVA, valamint az HBO országossá történő minősítésével kapcsolatban.

A közműsor-szolgáltatóként működő Filmmúzeum kivételével az ORTT megállapította az adók műsorszolgáltatási díját is: ez a Spektrum esetében közel 23 millió, a Viasat 3-nál több mint 36 millió, a Sport1-nél 13 és fél millió forintra rúg.

Az ORTT tavaly decemberben indított vizsgálatot hat adó ügyében, közülük a Hír Televíziót már február végén országos vételkörzetűvé minősítette a testület a tájékoztatás szerint; ezek után várt még döntésre a Filmmúzeum, az HBO, a Spektrum, a Sport1, a Viasat és a VIVA ügye.

Mivel a médiatörvény szerint így a nem tematikus országos adóknak hírműsort is kell sugározniuk, a médiahatóság egy másik döntésében ennek fogalmát is meghatározta.

E szerint az ORTT "önálló hírműsornak tekinti azokat a közérdeklődésre számot tartó időszerű országos és helyi, illetve külföldi eseményekről (politika, kultúra, sport stb.) beszámoló, rövid közlésekből álló műsorszámokat, amelyek alkalmasak arra, hogy az állampolgárok számára folyamatosan biztosítsák a társadalmi, politikai, gazdasági életben és a nemzetközi eseményekben való eligazodásához szükséges közéleti információkat, azaz bemutassák, hozzáférhetővé, megismerhetővé, ezáltal megítélhetővé tegyék a társadalom egészére, de legalábbis széles rétegeire kiható problémákat".

A testület helyi műsorszolgáltató esetében ide sorolja a helyi eseményekről beszámoló, rövid közlésekből álló műsorszámokat is.