Magyar filmek a Zone Europán

Vágólapra másolva!
Májusban nagyot merít a Zone Europa az elmúlt évek magyar filmterméséből: négy bemutató mellett még tizenegy hazai alkotást adnak.
Vágólapra másolva!

A Zone Europa egy kellemes csatorna, főképp azoknak, akik bírják a gyakran feliratos filmeket, és menekülnének egy kicsit a mindent elöntő amerikai, gyakran egy kaptafára készült akciófilmek, sorozatok, vígjátékok dzsungeléből. Itt véletlenül belefuthat az ember egy portugál művészfilmbe, egy teljesen ismeretlen finn alkotásba, egy ír társadalmi drámába, ami gyakran emlékezetesebb élményt nyújt, mint egy vizuálisan erősebb, nagyobb költségvetéssel készült amerikai produkció.

A tévé bemutatói közt feltűnik az Ébrenjárók (Miklauzic Bence, 2002), a Felhő a Gangesz felett (Dettre Gábor, 2002), a Macerás ügyek (Hajdú Szabolcs, 2001) és az Esti Kornél csodálatos utazása (Pacskovszky József, 1995).

Korábban már tévében is látott alkotásokat is műsorra tűz a csatorna, jön a Dealer (Fliegauf Benedek, 2004), a Rengeteg (Fliegauf Benedek, 2003), a Fény hull az arcodra (Gulyás Gyula, 2002), a Kísértések (Kamondi Zoltán, 2002), a Glamour (Gödrös Frigyes, 2000), a Balra a nap nyugszik (Fésős András, 2000) vagy a Szeressük egymást gyerekek! (Jancsó Miklós, 1996). Lesz Sztracsatella Kern Andrással, 1996-ból, jön Szabó István 1992-es Édes Emma, drága Böbé-je, ahogy újra látható a nehezen emészthető Halálutak és angyalok (Kamondi Zoltán, 1991) Eszenyi Enikővel, vagy a Kabala (Rózsa János filmje, 1981-ből).