Lúzerek játszanak a Fradival

Vágólapra másolva!
2006 őszén sokat dohányzó, dinamikusan káromkodó modelljelöltek, ideges, vékony lányok lepték el a Viasatot, ezúttal kétballábas, suta, vicces mozgású fiatal srácok bukkannak fel a képernyőn. Gucci-napszemüveg, rafinált selyemsálak, izgalmas miniszonyák helyett stoplis cipő, sáros labda, átizzadt focimez: bemutatkoztak a srácok, akik tíz hét múlva, a szebb időket látott Ferencvárossal mérkőznek majd.
Vágólapra másolva!

A Megasztár és a Megatánc után még azzal tréfálkoztunk, hogy ezen a nyomvonalon haladva lehetne akár Megapoéta- vagy Megafocista-tehetségkutatót indítani a tévében. A Viasat 3 megtette, noha nem tehetséges, jó testfelépítésű, fitt legényeket válogatott össze, hanem szándékosan olyan fiatalokat rakott be a műsorba, akik vígan ünnepelnek, ha végre sikerül hármat dekázni, vagy ha nem botlanak el a feléjük gurított labdában.

Abban az országban, ahol nemhogy az európai kupatavaszt, de a kupaőszt sem érik meg a csapatok, és ahol nem ritka az alacsony, 6-800 fős nézőszám a gyenge iramú és kétségbeejtően unalmas bajnoki meccseken, merészségnek tűnhet belevágni egy focis realitybe. Az ötlet amúgy nem magyar, a formátum tavalyról ismert műsor: a Nerds FC a futball-világbajnokság előtt futott. Ott is összetereltek 14 ügyetlen fickót három hónapra. A suta mozgású fiatalok a 8. epizódban játszhattak egy mérkőzést a Melbourne Victory csapatával.

Az SBS Independent és a Grundy Television realityje különben sem volt egészen eredeti tévéműsor, mert két évvel korábban a dánok már láthattak egy FC Zulu című valóságshow-t, ami hasonló volt: ebben 16 olyan (logikusan dán) amatőrt válogattak össze, akik legfeljebb véletlenül érintettek labdát korábban. A csetlő-botló ifjak végül az FC Köbenhavn csapatával mérkőzhettek (persze sima zakó), de aztán eljött a diadal napja, mert a hasonló, FC Z című realityben csapattá formálódó, svéd sorstársakat hattal verték.

A hazai verzió producere, Árpa Attila szerint nem valóságshow-ról, inkább egy kedélyes komédiasorozatról van szó ezúttal. "Nem kúrják és nem fúrják egymást. Itt nem egy nyer, mint a realityk során, hanem mindenki, ha csapattá lesz a bő tucatnyi ember. Szerintem ennyire szórakoztató műsort magyar néző rég nem láthatott" - dicsérte (logikusan) a saját produkciót. Félelmetesnek találta, hogy mennyire komolyan veszik a fiúk a dolgot, ugyanakkor döbbenetesnek aposztrofálta a legények fejlődését. Akadtak fegyelmi problémák, de a szigorú Urbán színrelépésével ezek villámgyorsan megoldódtak.

A Lúzer FC vezetőedzője, Urbán Flórián ezúttal világoszöld inghez sötétzöld nyakkendőt kötött - ez az ünnepi, fradista szerelés alighanem kínozta volna pár évvel korábban, mikor még az Újpestet erősítette. Az egykori negyvenszeres válogatott futballistát, magyar bajnokot az RTL Klub tavaly szeptemberben elküldte a csatornától, ahol eseti szerződéssel dolgozott szakkommentátorként (előtte a REAC vált meg tőle, más okból). Az RTL vezetősége felismerte Urbánt az MTV székháza előtti zavargásokon készült fotókon, így inkább megváltak tőle - most a Viasat 3 rehabilitálta a keménységéről ismert, korábbi védőt.

Forrás: [origo]

Az edző elmondta, hogy számára nincs lehetetlen, akaratát mindenen keresztülviszi, és ígéretet tett arra, hogy tíz hét alatt - ha nem is jól, de - szervezetten futballozó csapatot küld a pályára a Ferencváros ellen. "Persze vannak gondok. Akadtak olyanok, akik nem ismerték az alapvető szabályokat. Néhány embernek a normális bedobás sem megy, az alapoktól kezdtünk mindent. Páran viccre vették a dolgot, de elég volt komolyan rájuk nézni, onnantól komolyan dolgoztak. Fejlődnek, kezdenek csapatként működni" - elemezte a helyzetet, apró idegrángásokkal a szeme sarkában.

Véber György nem is olyan régen imádott félisten volt Újpesten, egy tévémeccsen látványos nyílt törést szenvedett (aki látta, nem feledi), az eset nagyjából futballista karrierje végét is jelentette. Most Urbán mellett segít trénerként, cikkíró akkor kapta el pár szóra, mikor a pultot támasztva kavargatta kávéját. Vébert behívták a válogatásra, amikor edzőt kerestek a csapat mellé, és egy darabig úgy nézett ki, hogy csak Urbán dirigál, végül kettejüket bízta meg a produkció edzői feladatokkal. "Nem könnyű, gyakran vagyunk közel a gutaütéshez, az idegösszeomláshoz. Azért akadnak vidám percek is. Hogy teljes meccset sikerül-e lejátszani a Fradival, azt kétlem, mivel húsz perc után alig kapnak levegőt" - tűnődött. Abszolút antitalentumnak tartja a srácokat, és olyat sem talált köztük, aki pár hónap után akár egy megyei első osztályú meccsen megállná a helyét. A kórházakat jól ismerő Véber nem tart attól, hogy nagyon komolyan megsérülne valaki, durva belemenések nem jellemzőek, a srácok inkább ügyetlenségük miatt csúsznak el.

Hogy mennyire fogalma nincs a fiúknak a futballról, az kiderül már az első részből. Ebben bemutatkoznak Proci, Bernie, Gróf úr, Zsömle, Moshood, Joker, vagy épp Papi, aki 45 évéből 18-at töltött a francia idegenlégióban, így aligha vannak problémái az önfegyelemmel. Egy jellemző beszélgetésfoszlány: mikor az edző megkérdezte az egyik kétballábas fiútól, hogy melyik poszton szerepelne szívesen, ő tétován vállat vont. "Nem tudom, milyen posztok vannak" - dünnyögte.