Mégis forgathatnak a Maffiózók

Vágólapra másolva!
Bloomfield város tanácsa nem adta meg a forgatási engedélyt a Maffiózók stábjának, mert szerintük a sorozat kedvezőtlen színben tünteti fel az olasz-amerikaiakat - az ügyvédek azonban találtak egy kiskaput, így mégis mehet a forgatás.
Vágólapra másolva!

Az Amerikába szakadt olasz gengszter figurája régi toposz, melyet A keresztapa és a hozzá hasonló filmek szentesítettek a mozilátogatók, illetve tévénézők körében. A Maffiózók című sorozatot mégis politikailag-etnikailag inkorrektnek kiáltotta ki a New Jersey államban található Bloomfield városa, még a forgatási engedélyt is megtagadták a stábtól. Illetve egy korábbi (február 26-i) tanácsülésen először megadták az engedélyt, aztán - a lakosság nyomására - visszavonták.

A városatyáknak most mégis engedélyezniük kell a forgatást: egy Brian Aloia nevű ügyvéd ugyanis talált egy kiskaput, melynek értelmében a vezetőségnek igent kell mondania a sorozat alkotóinak - a készítők ugyanis egy üzlethelyiségnél szerettek volna forgatni, nem pedig lakóterületen, így nem lehet a lakosság érzéseire hivatkozni. A sorozat utolsó szezonjához felvett jelenet egy fagylaltozóhoz kapcsolódik, melynek társtulajdonosa, Ron Stark már izgatottan várja a munkálatok megkezdését.

Nem először történt egyébként, hogy a készítők falakba ütköztek: 2000-ben (amikor pedig még csak az első évad ment le) New Jerseynek például egy egész tartománya (Essex County) tagadta meg, hogy a Maffiózók-at arrafelé forgassák - az indok ugyanígy az etnikai sztereotipizálás volt. Az egyik legnagyobb olasz-amerikai szervezet, az Unico is rendszeresen kikel a sorozat ellen, az egyik vezető, Manny Alfano például így fogalmazott: "Nem érdekel, hogy mennyire jó ez a sorozat. Tény, hogy ez csak egy újabb gengsztertörténet, amire az olasz-amerikaiaknak nincs szükségük."