Az RTL blöffnek tartja a TV2 húzását

Vágólapra másolva!
Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója, Steve Varcoe, az R-time ügyvezető igazgatója és Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója sajtóbeszélgetésen ismertették a csatorna tavalyi és idei nézettségi adatait, illetve reklámszpotokból származó bevételeit. A piacvezető kereskedelmi csatorna szerint a TV2 trükkös módszerrel jutott túlzott profithoz, és értetlenül áll az előtt, hogy miért ment át több hirdető a bizonyíthatóan kisebb nézettségű riválishoz.
Vágólapra másolva!

2006-ban 34,4 százalékos főműsoridős, 18-49-ben mért nézettség mellett az RTL Klub a tévés reklámbevételek 51,4 százalékát szerezte meg. Tavaly a TV2 este, a kereskedelmi célcsoportban 28,5 százalékos közönségarányt ért el, ezzel pedig a szpotbevételek 38,9 százalékát tudhatta magáénak. Az RTL Klub bevétele így 35 milliárd 94 millió forint volt - ebből még levonandó a 15 százalékos ügynökségi jutalék. Érdekesség, hogy este a 18-49-es célcsoport 37,1 százaléka más csatornát néz ugyan (vagy videózik, DVD-t helyez be), de ez az MTV-nek és a kisebb csatornáknak csak arra elég, hogy az összes tévéreklámból befolyó pénz 9,7 százalékát kasszírozzák.

2007 első két hónapjában az RTL Klub tartotta vezető pozícióját, az elmúlt 65 estéből 60-at nyert meg a kereskedelmi célcsoportban. Idén főműsoridőben, 18-49-ben az RTL Klub 34,1 százalékos, a TV2 26,1 százalékos közönségaránnyal rendelkezett, ezért is lehet némiképp meglepetés a helyzetet nem ismerőknek, hogy a szpotbevételeknél az RTL százalékos aránya csökkent (45-re redukálódott), miközben a TV2-é látványosan nőtt, 43 százalékra. Az RTL Klub vezetői szerint ez elsősorban a TV2 új elszámolási rendszerének köszönhető és annak, hogy egyes ügynökségek a "kedvezőbb feltételek" miatt több hirdetőt vittek a TV2-re, mint korábban.

Dirk Gerkens az "év böffjének" nevezte a TV2 első két-három havi pénzügyi teljesítményét. "Néhány ügynökségnek nehézséget fog okozni, hogy megmagyarázza ügyfelének, hogy miért ezt a mixet választotta. A mi feladatunk lesz, hogy a hirdetőknek elmagyarázzuk a helyzetet, ha már egyes ügynökségek nem teszik meg ezt. Szerintem a rendszerrel félre lettek vezetve, de áprilisra fordul a kocka, ráadásul enyhe volt az idei tél, és gyorsan elolvadt a jég" - mondta, talán utalva a rivális jégtáncos show-jára is.

Steve Varcoe, az R-time ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a reklámpiac idén kissé csökkenni fog. "Lehetséges-e árat emelni, ha a piac tele, a termék rosszabb, és nem te vagy a piacvezető? Ez költői kérdés: nyilván nem lehet. A TV2 növelte bevételeit, miközben láthatóan csökkent a nézettsége. Február végén úgy nézett ki a helyzet, hogy az RTL magasabb nézettséggel, alacsonyabb árakkal dolgozott, miközben a TV2 kevesebb nézőt vonzva drágábban adta a reklámidőt" - elemezte a szituációt. Varcoe bízik benne, hogy a hirdetők rájönnek a valós helyzetre, és váltanak. Mint megtudtuk, vannak olyan Top 30-as reklámozók, aki már meg is tették, így az RTL biztos abban, hogy áprilisra visszaáll a régi rend. Akad néhány hirdető, aki termékét csak egy nagyobb kereskedelmi csatornán reklámoztatja, ezek száma egyre nő.

"Három hónap kellett, hogy a piac rájöjjön, hol a trükk. Az év első negyedévében ugyanazok voltak az árak a két nagy csatornánál, miközben az RTL végig vezetett nézettségben, méghozzá nagyobb különbséggel, mint 2006 elején - ebből következik, hogy a hirdetőket félrevezették" - vélte Dirk Gerkens. Éves szerződés módosítása-felrúgása nem lenne teljesen új jelenség ugyanakkor, ilyenre volt már példa korábban: 2002-ben is újra kellett tárgyalni a megállapodásokat, de akkor a televízió volt e kezdeményező fél.

Az év első pár hónapját különben holtszezonként aposztrofálta az RTL-es vezérkar, miközben bíznak abban, hogy az április és december közti bevételekkel kompenzálják a mostani kiesést. Az általában 15-20 százalékkal drágább RTL Klub erre az évre nem remél bevételi csúcsot, úgy kalkulálnak, hogy a televíziós reklámpiac - a megszorítások következményeként - zsugorodik idén. Fontos hozzátenni, hogy a közzétett adatok a klasszikus reklámszpotokból és a szponzorációkból származó, úgynevezett "net-net", ügynökségi és egyéb kedvezményekkel csökkentett bevételt összesítik. Így a reklámtorta nem tartalmaz olyan egyéb bevételi forrásokat, mint az emelt díjas telefon és sms, valamint a rendezvények és a "merchandise eszközök", azaz sajátmárkás árucikkek. A reklámtorta továbbá csak a tényleges pénzmozgást igénylő bevételeket tartalmazza, vagyis a barter-tranzakciókat nem.