Mit nézzünk? - Minden nap háború

Vágólapra másolva!
A háborús filmek szerelmesei mindenképpen jól járnak, ha otthon maradnak a hétvégén, de a többiek számára is csemegéztünk a szombat-vasárnapi műsorkínálatból.
Vágólapra másolva!

Akik már alig várják a szombat esti háborús vérfürdőt, azok számára jó bemelegítés lehet a National Geographic 20.00-kor kezdődő műsora: a Tíz nap a győzelemig című dokumentumfilm a második világháború utolsó napjait meséli el, tíz ember szemszögéből. Így a történelmi tényanyag mellett egyéni sorsokba is bepillanthatunk, jobbára naplórészleteken és leveleken keresztül. Ha ezután is az igaz történeteknél szeretnénk maradni, akkor kapcsoljunk át a Spektrumra (ami a csatornasávokat tematikusan rendszerezőknél úgyis a NGC előtt/után van), ahol 21.50-től Brit háborús hősök címmel következik egy összeállítás.

Az angolul tudókat a Cartoon Networköt este váltó TCM várja, ahol is a háborús filmek egyik klasszikusa, a Piszkos tizenkettő kerül képernyőre. Persze nem feltétel a nyelvtudás, hiszen az akciók "nemzetközi nyelven" zajlanak, a műfaj kedvelői pedig már úgyis kívülről fújják a film szövegét. A filmben ugyan nincs annyi aranyköpés, mint mondjuk a Kelly hősei-ben, de így is érdemes figyelni például a lengyel Wladislavot játszó, Charles Bronson beszólásaira: "Killin' generals could get to be a habit with me", vagyis meg tudnám szokni, hogy tábornokokat öljek. Nem mellesleg Telly Savalast is láthatjuk (még a Kojak előtti időkből), hogy aztán jól meg is utáljuk.

Akik nem szeretnének háborúzni, azokat Jean Vigo Atalantá-jának kései örököse, az Ewan McGregor (és egy szénszállító hajó) főszereplésével készült Young Adam várja, a Duna TV-n. Közvetlenül ez után még a tornácra is kiülhetünk az öreg négerekkel, a Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers című koncertfilm ugyanis a húszas-harmincas évek bluesos világát idézi meg, modern formában. Későnfekvőknek dukál még a Lány a hídon (RTL Klub, 0.45)Patrice Leconte-tól, egy öngyilkos hajlamú lány és egy Gábor nevű késdobáló Párizsban megélt kapcsolatáról. Akik végképp nem tudnak aludni, azok számára 2.25-től, az HBO-n pörög Az élet egy csoda - jó kis váltás, bár nem olyan távoli a kapcsolat, mint elsőre tűnik: az utóbbi filmet rendező Emir Kusturica ugyanis főszerepet játszott Patrice Leconte egyik korábbi filmjében, A sziget foglyá-ban.

Ha végre sikerült kialudnunk magunkat, vasárnap újra háborúba indulhatunk: az m2 Iwo Jima fövenyé-re visz el minket, amit újabban Clint Eastwood Oscar-jelölt filmjéből ismerhetünk. Ez viszont egy korábbi változat, szinte közvetlenül a második világháború utánról (1949-ből), John Wayne főszereplésével. A filmben még a háborút valóban megjárt katonák is statisztálnak, köztük az a hat férfi is, akik egy híres harctéri fotón kitűzik az amerikai lobogót Iwo Jima szigetére - a film készítőinek állítólag még az eredeti zászlót is sikerült megszerezniük. Az elnök emberei rajongóit is várja egy politikai film: a Háború a háborúról (m1, 21.35) azokat a nehézségeket mutatja be, melyekkel Johnson elnöknek szembe kellett néznie, Kennedy halála után. A vietnámi háború problémakörével is foglalkozó alkotást azonban csak az igazán edzetteknek merjük ajánlani, tekintve, hogy játékideje nem kevesebb, mint 158 perc.

A háborús témájú művek tárházát gazdagítja még az RTL Klub késő esti dokumentumfilm-sorozatának, az Auschwitz - A nácik végső megoldásá-nak első része, mely furcsa ellenpontként, közvetlenül a Heti hetes után következik. Akik a hetek aktuális vitái után mégis inkább ágyba bújnak, azokat a Heti hetes előtt is várja még nevetnivaló: Jim Carrey például két csatornán is ökörködik vasárnap este, a Viasat3-on az Ace Ventura második részét, a Filmmúzeumon pedig az Andy Kaufman, stand up komikus életét feldolgozó, Ember a Holdon-t tekinthetik meg. Összeállításunkból nem hagyhatjuk ki a TV2 vasárnap esti bombáját sem, melyet a sorozatrajongók bizonyára régóta várnak: 20.00-tól ugyanis egy dupla epizóddal indul a Hősök.

Apats Gábor