Négy saját műsorral jön a Viasat

Vágólapra másolva!
A 2006. december 31-én lezárult pénzügyi évben fennállása óta először zárt nyereséges évet a Visasat 3. A csatorna négy saját produkcióval, jó pár filmmel és néhány új sorozattal készül a tavaszra. A sztárkvízt egy francia vezeti, a főzőműsort egy félig afrikai fiú, a taxisműsort egy olasz - igazából csak az hiányzott, hogy a Lúzer FC vezetőedzője Lothar Matthäus legyen.
Vágólapra másolva!

A csatorna éves árbevétele 30 százalékkal, nagyjából 3,35 milliárd forintra nőtt a 2005-ös, 2,42 milliárd forintos eredményhez képest. Az adatok a csatorna összes bevételét, köztük a "netnet" alapon számított hirdetési bevételeket tartalmazzák. 2006 negyedik negyedévében a száz legtöbbet költő hirdető közül többen voltak jelen a Viasaton, mint bármelyik más csatornán. Ebben az időszakban - a 18-49 éves nézők körében - több heti és havi nézettségi rekordot is megdöntött a csatorna 7,5% kereskedelmi közönségarányt meghaladó eredményekkel. Kocsis Attila vezérigazgató úgy véli, hogy a Viasat jó stratégiai pozíciót tudhat magáénak, amellyel a következő évek változásainak (digitális átállás) fő haszonélvezője lehet.

A csatorna egy-két évvel ezelőtt nem rendelkezett "arcokkal", nemigen volt hazai gyártású műsora (2001-ben A bár, aztán 2002 őszén A farm) , inkább az amerikai sorozatok foglalták el a műsoridő jelentős részét. Tavaly a Topmodell-t vélték úgy, hogy fontos lehet a Viasat imázsa szempontjából, miközben az Animal Cannibals tagjai naponta feltűntek a képernyőn, mint a Vidióták című, kandikamera-show műsorvezetői. Most ezen a fronton erősít a csatorna, mivel négy saját műsor indul heteken belül.

A tavasz egyik nagy dobásának szánja a csatorna a Lúzer FC-t, erről korábban már írtunk itt. A műsor producere Árpa Attila, aki ősszel már dolgozott a csatornával, pont a Topmodell című műsorért felelt. A casting megvolt, kiválasztottak tizennégy ügyetlen, csetlő-botló antitalentumot (a show miatt keveredett közéjük egy szigorú, betonkeménységű, idegenlégiós kiképzőtiszt is), csak a vezetőedző személye volt kérdéses.

Tegnap kiderült, hogy az MTV-székház körüli események után az RTL-től eltanácsolt Urbán Flórián lesz az, aki gyakori szentségelés közepette, kisebb idegösszeomlások mellett próbál majd labdarúgót faragni három hónap alatt a suta mozgású, ügyetlen srácokból. Mint az Újpest egykori játékosa elmondta, nem ígéri, hogy Ronaldhinhók cselezgetnek majd a pályán, azt sem, hogy profiszerződést tesz eléjük egy csapat vezetése (noha a hazai fociban bármi előfordulhat), csak lelkes, küzdeni képes sportembereket farag a részvevőkből.

A Tutifuvar - A taxiquiz szintén nem saját ötlet, ahogy a Lúzer FC is licenc. A Viasat3 március 12-től minden nap, estefelé teszi képernyőre a tűzpiros taxit, benne egy olasz kinézetű fazonnal. A talján fickó Gianni Annoni, aki előbb Friderikusz egy műsorában, a Fantasztikus Európá-ban tűnt fel, aztán Alföldi Róbert vendége volt 2003 környékén a TV2-n, a Lucifer című talkshow-ban. 2004 tavaszán a szép, magyaros című All you need is love-ot vezette a TV2-n, később talán főzött is. 2005 novemberében átigazolt az MTV-hez, és Tisza Katával a Kell 1 pasi! című vetélkedőt próbálta megmenteni a pusztulástól - hasztalan.

viasat
Cooky, a francia rádiós

Gianni ezúttal taxit vezet, a beszálló utasok pedig kvízkérdéseket kapnak: minden jó válasz után ötezer forinttal nő a nyereményük. Két segítségük van, telefonálhatnak egyszer, illetve kiordibálhatnak a kocsiból, hogy egy vélhetően megszeppent, összerezzenő járókelőtől tudakolják meg a helyes választ. Az olasz médiaszemélyiség csak vezet és poénkodik, a kérdések már egy szerkezetből jönnek. Gianninak számolgatnia sem kell, elég, ha figyeli az utat, megtalálja a célállomást és virgonc, harsány beszólásokkal zavarja össze a porosodó emlékei közt bogarászó bácsikát, fejbúbját vakaró, tűnődő gimnazistát.

A Hot Sztárkvíz "szórakoztató, garantáltan politikamentes, humoros sztárvetélkedő", a csatorna ismertetője szerint. Műsoronként három, a hazai és külföldi sztárok világában jártas versenyző játszik a vetélkedő fődíjaiért, őket alkalmanként három ismert ember, médiaszemélyiség is támogatja. Aki emlékszik, hány plasztikai műtétje volt Pamela Andersonnak, aki tudja, hörcsögöt, kövér szárnyashangyát, vagy mókust nevelget Vilmos herceg, aki sejti, hány tucat ismert szeretője volt három év alatt VV Anikónak, az jó eséllyel indul - nem kell attól rettegnie, hogy megkérdik, mely évben nyitott a budapesti Operaház (1884) vagy mi El Salvador fővárosa (San Salvador). A műsort az Extrém rádióban feltűnt, azóta a Rádió1-nél iparkodó, erős akcentussal beszélő francia, Cooky vezeti.

A csatorna negyedik saját műsora gasztronómiai jellegű lesz, de csak áprilisban indul. Pár sorozatot is megvett a csatorna, jön A férfi fán terem (Men in trees), a Las Vegas, és a Veronica Mars. Előbbi március elején, a második március közepén startol, utóbbi pedig még később - nagyobb, ismertető cikkel jelentkezünk még a sorozatok indulása előtt.

Kalmár Csaba