Megalázó, durva szerelem

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub szeretettel, érzelemmel hintette tele a Valentin délutánját és estéjét. Balázs, Mónika és Vágó István is a népszerű importünnep jegyében készített műsort.
Vágólapra másolva!

Ha van olyan ünnepünk, ami az RTL-re való, akkor a Valentin nap az. Néhány jeles napunk az összes adónak jól áll, karácsonykor például mindenkinek kötelező elővenni a százszor látott, kereszténységgel és szeretettel teli családi és történelmi filmjeit, ahogy augusztus huszadikán is csak az a kérdés, melyik csatornán, ki narrálja a tűzijátékot. Aztán vannak közszolgálati ünnepek, az MTV-nek úgyis kötelező például jeles évszámokról megemlékezni, ezzel senkitől nem vesznek el nézőt, és az anyák napját is viszik, mert a célszemélyek jelentős része kívül esik a kereskedelmileg izgalmas 18-49-as korosztályon, jó lesz nekik egy mérsékelten érdekes kívánságműsor is.

Bálint, alias Valentin nap viszont már egész más történet. Eleve csak tíz éve kezdődött, akkor jelentek meg először a szív alakú lufik a magyar virágboltokban, ezért az idősebb korosztályok nem igazán tették magukévá. És anélkül, hogy kételkednénk benne, hogy minden, ilyenkor plüssállatot vásárló fiatalembert őszinte, mély érzelmek vezérelnek, azért ez a fogyasztás egy jeles napja is. Egy kereskedelmi tévén a helye, és akkor már inkább a fiatalokat célzó RTL-en, mint a magát családi adóként (vagy néha a nők csatornájaként) hirdető TV2-n.

Megértjük hát a szerkesztőket, akik ehhez kapcsolták a tegnapi Balázs és Mónika show-t, a Híradó-ba is került anyag róla, hogy utána még a Szerelmes milliomos fantázianéven a vetélkedő is az érzelmek jegyében teljen. Ők megadták az esélyt, hogy a képernyő előtt ünnepeljen, aki akar, más meg tanuljon arról, miről is szól ez a lassan Magyarországon is meghonosodó nemes ünnep.

A szembesítő és kibeszélő show a reality-k rokona, ezeket is sokan azért nézik, amiért állatkertbe járnak: sok érdekes, furcsa lényt lehet megtekinteni. Balázs inkább a fiatalokat célozza, ők fél ötkor már a tévé elé tudnak ülni, hogy tanulmányozzák kortársaik életét, és tanuljanak tőlük, esetleg nevessenek rajtuk. Az ünnepi adás címe Valentin nap alkalmából összetöröm a szíved volt, ami egy nagyon frappáns ötlet a szerkesztők részéről, mert mikor máskor ugye.

Attila összeroppant

Az első két pár problémája a megcsalás, bizalmatlanság és féltékenység örök kérdéskörében forog. A legjobbak a feliratok, amikkel a vendégeket jellemzik, például Gyuri 19 "úgy gondolja, hogy a férfiak nem élhetnek testi szerelem nélkül", most megbocsátást vár, mert ugyan ő sem tudott kapcsolatuk elején egy másik lány teste nélkül élni, de most szembesülnie kell azzal, hogy van egy új harmadik fél a képletben. Nem is tetszik neki, dühödt, homofób megállapításokat tesz, fenyeget, hogy megtalálja az illetőt. A következő pillanatban már mosolyogva bocsát meg Szandi 18-nak, aki viszont hajthatatlan, ezért össze kell törnie a kellékként kapott hungarocell szívet. Az újabb showelem, hogy ez nem megy, ezért a ceremóniamesternek kell a jelképes tettet végrehajtani.

Balázs egyébként is laza, úgy tűnik, örömmel csinálja a dolgát, még mindig nem öregedett ki az "egy vagyok közületek, mondjátok, mi a helyzet" szerepből. Mondjuk ennél több, minden rajta áll, ha valódiak a vendégek azért, ha műkedvelő színészek, akkor meg azért kell profin kérdezni, ritmust váltani, sajnos ez már meghaladja a műsorvezető képességeit. Ott a kezében a pontos forgatókönyv, és nehéz ellenállni, hogy amikor ki kell puhatolni, hogy akkor erőszakos volt-e a másik, akkor ne azt kérdezze: de mégis miért, talán erőszakos volt a másik?

Igen, tényleg, na az ilyen fordulatok miatt lesz kevés a spontaneitás, és gyanús, hogy vajon nem csak statisztákat látunk-e. Az utolsó tegnapi páros, ha az volt, akkor nagyon profik alkották, és a helyükben a színi pályán is elgondolkodnánk. Ági 21 "sokat szenvedett, előző párja is szenvedélybeteg volt" elmondja, hogy az a baj, hogy barátja elkezdett gépezni. Attila 22 mindjárt a tárgyra térne, alig lehet másról beszéltetni, aztán elpanaszolja, hogy az a baja, hogy "játékszenvedélyes". Jön a sztori, meg a tanulság, hogy választani kell a gép és a nő között, és Attila annyira kész van, hogy vagy tényleg szenved, vagy nagyon nagy színész. Támad is némi valódi csend a stúdióban, ami az állandó hangos drukkolás és ováció mellett furcsán hat, talán történt valami igazi. Aztán Balázs gyorsan levonja a tanulságot, hogy a szenvedélybetegségen könnyen lehet segíteni, és átadja a boltot Mónikának.