Két új, saját sorozat a TV Paprikán

Vágólapra másolva!
A hazai gasztronómiai tévécsatorna a héten a Gasztropuccs-ból már ismert Kozival és Dömével indít egy kínai ételeket bemutató műsort, de erdélyi receptek, különlegességek is feltűnnek egy másik sorozatban.
Vágólapra másolva!

Sokan állítják, hogy az Európában található kis kínai kifőzdék olcsó és viszonylag élvezetes ételekkel, illetve a gyors kiszolgálással szereztek maguknak nagyobb piacot, de ezt úgy tették, hogy a valódi, kínai ízek erősen átalakultak, néhol el is vesztek. Akik ugyanazon ételt kirendelik Pesten, a Blaha Lujza tér környékén, vagy Pekingben, Sanghajban, más ízekkel, fűszerekkel találkoznak: a receptek átestek egy metamorfózison, mire ideértek, hogy az ételek jobban megfeleljenek a magyarok ízlelőbimbóinak. A magyar gasztronómiai tévécsatorna most annak jár utána, hogyan készülnek a valódi, kínai levesek, főételek, desszertek.

Serpenyős galamb aszalt szilvával és mandulával, szójás marhahús csillagánizzsal, cukros földimogyorókrém, esetleg datolyás gyömbér: az Ez nekem kínai! című műsor nézői megismerhetik talán az említett ételeket, és persze Wangot, a pekingi szakácsmestert, aki három éve tart Budapesten tanfolyamokat a kínai ételművészet iránt érdeklődő séf-jelölteknek. A magyar nézők most négy részen keresztül követhetik nyomon, Kozi és Döme miként sajátítja el a távol-keleti mester főzőiskolájában a kínai konyha alapjait. A csatorna természetességet, lazaságot és humort ígér - csütörtökön 21:15-kor pedig letesztelheti a néző, hogy valóban szecsuáni csirkét kap-e, mikor "öccázé" ilyesmit kér a sarki kínai kifőzdében.

A TV Paprika másik új, nyolcrészes sorozatában Kántor Melinda műsorvezető kalauzolja a nézőket Erdély tájain, miközben gasztronómiai különlegességeket mutat be. Az egyes epizódokban nem csak bizonyos tájegységeket ismerhetünk meg - mint például Máramaros, Torockó vagy Székelyföld -, hanem a vidékekre jellemző, hagyományos ételeket is, amiket igazi háziasszonyok készítenek el. Az egykor Magyarországon is népszerű házi kürtős kalácson, juhtúrós puliszkán és tokányon kívül kevésbé ismert erdélyi ételek elkészítését is nyomon követheti a néző. Táj, ételek, városkák, falvak történelme, hagyományok és népszokások: az Erdélyi ízek csütörtökön, február 1-jén, 18 órakor jelentkezik, ismétlés másnap 11 órakor.