Nézzük, mit néznek!

Vágólapra másolva!
Egy szigetre lezuhant gép és 48 túlélője, egy idillikus kertváros áskálódással és képmutatással teli élete, pár börtöntöltelék 22 részen át tartó szabadulása - az utóbbi időben ezek a történetek érdekeltek minket legjobban Magyarországon, már ha a sorozatokat tekintjük. Jövőre, ebben biztosak vagyunk, újabb kedvencekkel fog bővülni a lista.
Vágólapra másolva!

Nem is olyan régen volt már arról szó, hogy a hazai tévécsatornák már tisztában vannak azzal, hogy jövőre (ez tévés évadok szerint 2007 őszét jelenti) mit fogunk nézni - a gond ezzel csak az, hogy ettől még mi nem leszünk okosabbak, a nézők továbbra is csak nyár végén fogják megtudni a promókból, hogy milyen műsorok (jórészt sorozatok) várnak rájuk. Ezért érdemes talán elébe menni a kérdésnek és megnézni, hogy ha a csatornák logikusan vásárolnak be, akkor mely produkciókat fogják behozni Magyarországra, természetesen azt feltételezve, hogy nem a 2-3 rész után műsorról levett sorozatokat és a nézettségi listák végén kullogó műsorokat részesítik előnyben.

Ha a hazai nézettségi adatokat nézzük, akkor nagyjából azt látjuk, hogy hiába minden hárítás a magyar tévés vezetők részéről, nagyjából igaz, hogy az amerikai sikersorozatok idehaza is sikert aratnak, a bukó sorozatok pedig buknak, alig pár üdítő és lelombozó kivétel akad. Érdekes azonban, hogy idehaza a legnépszerűbb aktuális amerikai sorozat (mert ne feledjük, hogy még mindig a Walker, a texasi kopó-t nézzük legtöbben az amerikai szériák közül) a jövő héten az első évadát letudó A szökés, mely Amerikában közel sincs a legnézettebb sorozatok között (sőt, az első 30-ban sincs benne), de a lista élvonalában még megtalálhatóan az olyan, Amerikában is topsorozatok, mint a Lost - Eltűntek, a Született feleségek vagy a Grace klinika, sőt a Viasaton is hódítanak a Helyszínelők.

Vajon melyek jelenleg Amerika sikersorozatai, amikor a kezdési időpontjában a "papa, mama, gyerekek" leteszik a fakanalat, tollat, sportlapot (ki ki meggyőződésének megfelelően) és odaszegezik magukat a tévékészülék elé? Az első számú sikervárományos sokakat meglephet, hiszen egy igen fiatalos, erős képregény-hatású sorozatról van szó, a Heroes-ról (magyarul: Hősök), mely a megcélzott igen szűknek tetsző közönség ellenére is egész országra kiterjedő szenzációt okozott, ugyanúgy aratott nézettségileg az idősebbek körében is. Hetente majdnem a Lost-tal egyenértékű, 15 milliós nézettséget produkál a sorozat, amely a szigetlakókhoz hasonlóan nagyon sok központi karakterrel dolgozik, átlagemberekkel, akik felfedezik, hogy szuperképességekkel rendelkeznek. Természetesen a klasszikus képregényes képességekre kell gondolni (repülés, láthatatlanság, teleportálás, időugrás). Akinek ismerős az X-Men képregény- és filmsorozat, az nagyjából el tudja képzelni, hogy még milyen képességek fordulhatnak elő. A sorozat az alapjait tekintve kimondatlanul is sokat merít a Rising Stars című nagy sikerű képregényből, valamint a nemrég a TV2-n bemutatott 4400 is hasonlóan furcsa képességekre építkezik. De szerencsére a Heroes nem egy másolat, hanem teljesen új megközelítést alkalmaz, és újszerű történetével, sokkoló képsoraival és megdöbbentő meglepetéseivel hétről hétre tartalmas szórakozást nyújt.

A sorozattal kapcsolatban jó hír, hogy várhatóan tavasszal idehaza is látható lesz, hiszen a TV2 szerződésének köszönhetően rátehette a kezét a szériára, így mondhatni rekordgyorsasággal ismerhetik meg a magyar nézők is azt, hogy milyen szuperhősnek lenni. A hazai siker a képregénykultúra roppant lassú fejlődése miatt kérdéses, mint ahogy az sem biztos, hogy segíteni fogja a sorozat hazai vetítését, hogy olykor eléggé durva jelenetek borzolják a nézők kedélyeit.

Populárisabb és nyugodtabb vizekre evezve ugyancsak 15 millió körüli heti nézettséget tudhat magáénak a filmszínészből tévészínésszé avanzsált James Woods új sorozata, a Shark. A cím szó szerint cápát jelent, de a Stark nevű főszereplőre is asszociál, aki ügyészként cápaként veti rá magát ellenfeleire. A jogi dráma, mely egy, a bűntudata miatt a másik, ügyészi oldalra átállt minden hájjal megkent ügyvéd eseteit követi, hasonló mezsgyén indult el a siker felé, mint pár éve a Doktor House, hiszen mindkét esetben egy kiállhatatlan fráter, egy igazi antihős a főszereplő, aki minden negatív tulajdonsága ellenére szakmai zsenialitásának is köszönhetően mégis megszeretteti magát a nézőkkel - legalábbis a siker ténye ezt mutatja. Hazai pályán már közel sem biztos, hogy megállná a sorozat a helyét, de ki tudja, talán valamelyik tévé lát benne fantáziát.