Újabb botrány a Channel 4-nál

Vágólapra másolva!
A Channel 4 a Celebrity Big Brother rasszistának bélyegzett Jade Goodyja után most újabb kellemetlen valósághőssel kénytelen szembenézni. 
Vágólapra másolva!

A Channel 4-ra rájár mostanában a rúd: először is a Celebrity Big Brother egyik sztárja, Jade Goody zúdította rasszista kijelentéseit a vele egy házba került indiai színésznőre, Shilpa Shettyre, ami miatt a nézők egy része egyenesen a Big Brother megszüntetését követelte, egyes cégek pedig jelentős szponzori támogatásukat is megvonták a valóságshow-tól.

Most pedig a csatorna egy másik realityjében, a Magyarországon két évadot megélt Survivor-re emlékeztető Shipwrecked-ben ütötte fel fejét a rasszizmus. A magyarul Hajótöröttek címet viselő műsor lényege gyakorlatilag ugyanaz, mint a Survivor-é, csak nincs benne szertartásosan komor és túlzottan fegyelmezett Stohl: a versenyzőket több hónapra összezárják egy trópusi földdarabra (jelen esetben a Cook-szigetek egyikére), ahol maguknak kell boldogulniuk.

Egy ilyen kiélezett helyzetben felszínre törhetnek olyan személyiségjegyek is, amelyek korábban rejtve maradtak. Ez azonban, a felháborodott nézők szerint, nem lehet mentség az egyik tizennyolc éves szereplő, Lucy Buchanan viselkedésére: a lány ugyanis egyenes adásban kifejtette társainak, hogy mennyire nem szereti a feketéket és a bevándorlókat.

Közölte, hogy ő ugyan nyitott más kultúrák felé, de jobb lenne, ha ezeket a bevándorlók nem hoznák magukkal Angliába. A lány további radikális fejtegetésekbe is bocsátkozott, miszerint pártolná a Brit Birodalom és a rabszolgaság visszaállítását, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy "ezek az idők már sosem jönnek vissza".

A felháborodásukat kifejezők és a Channel 4-t támadók között magas rangú személyiségek is vannak, Shahid Malik, a jelenleg kormányon lévő brit Munkáspárt egyik képviselője például azt nyilatkozta a Daily Mirrornak, hogy a csatorna vezetőit "most már jól fenéken kellene billenteni".