Muszlimok támadják a 24-et

Vágólapra másolva!
Muszlim aktivisták egy csoportja szerint a 24 nagyon sematikusan ábrázolja az iszlám híveit.
Vágólapra másolva!

Már két évaddal ezelőtt is volt egy kis összezördülés egy muzulmán csoport és a 24 alkotói között: a csoport ellenérzését az iszlám nevében tevékenykedő terroristák bemutatása váltotta ki. Szerintük a 24 eléggé egyodalúan közelítette meg a témát, a nagyközönség számára az derülhetett ki az epizódokból, hogy minden muzulmán terrorista is egyben.

Az amerikaiakban kialakult képet javítandó, 2005-ben a Council on American-Islamic Relations (vagyis az Amerikai-Muzulmán Kapcsolatok Tanácsa) találkozót kért a 24 producereitől, ahol aztán kifejtették véleményüket. Ennek eredményeképp a sorozat főszereplője, Kiefer Sutherland különböző társadalmi célú hirdetésekben állt kamera elé, melyekben arra hívta fel a nézők figyelmét, hogy semmiképp ne azonosítsák a muzulmánokat a sorozatban látható terroristákkal.

A muzulmán csoport most újra feldühödött, hiszen a 24 új évadjának első részei sem tüntetik fel kedvező színben a vallás képviselőit. Az Amerikai-Muzulmán Kapcsolatok Tanácsának szóvivője, Rabiah Ahmed elég erősen fogalmazott: "Miután megnéztem a január 14-i premiert, féltem kimenni akár a zöldségeshez is, mert nem tudhattam, hogy az ember, aki a sorban mögöttem állna, mennyire tud különbséget tenni a valóság és a sorozatban látottak között."

A csoport most is sürgette a 24 producereivel való megbeszélést, de ezúttal állítólag csak egy konferenciahívást tudtak lebonyolítani a sorozat képviselőivel.