Mindhárom Helyszínelők-sorozat megy az RTL-re

Vágólapra másolva!
A Miami helyszínelők-et immár azok is láthatják, akiknek nincs kábeles előfizetésük, vagy van, csak minimálcsomagra szól. A Viasaté marad a premier joga, de idővel ismételhet az RTL Klub.
Vágólapra másolva!

Azok, akik eddig szobaantennával próbálkoztak, vagy nem jutottak hozzá a kábelen érkező csatornák kínálatához, februárban megismerhetik a másodikként indult CSI-sorozatot, a Miamiban tevékenykedő csapatot, ugyanis az RTL Klub is műsorára tűzte a világszerte sikeres szériát. De hogyan lehetséges, hogy ugyanazon sorozat egy országban, két nagyobb csatornán is egyszerre fusson?

"Az RTL csak az első három évad ismétlési jogát tudta megszerezni, így csak olyan epizódok kerülnek hozzájuk, amelyek nálunk már lementek. A premierek továbbra is a Viasaton lesznek, február 15-én kezdődik az itthon vadonatúj, negyedik évad" - válaszolta kérdésünkre Varró Balázs, a csatorna PR-menedzsere. A CSI-sororozatok régóta a csatorna legnézettebb, legkedveltebb műsorai. Nézettség itt.

Előfordult már ilyen a hazai televíziózás történetében: az AXN-en megy a Jericho, ami később kerül országos, nagy csatornára, de az AXN például a Lost esetében is beelőzte az RTL Klubot. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója mindenesetre derülátó az ismételt Miami helyszínelők kapcsán: "Nem aggódom a nézettség miatt, mivel mégiscsak ez lesz az első eset, hogy földi sugárzású adón fut majd a sorozat. Horvátországban például a közszolgálati adón futó CSI-premierek nézettsége elmarad a kereskedelmi adós ismétlés eredményeitől."

A sorozatoknál a szerződések évadokra szólnak, kivéve, ha olyan megállapodást kötnek, hogy egy adott sorozat összes évadjának minden részét le kell adnia a csatornának - akkor is, ha nagyon hosszúra nyúlik, vagy az importáló országban már nem olyan sikeres, mint mondjuk az USA-ban. A jogok tehát évadonként nyílnak meg és járnak le, miközben a legtöbb szerződés három évre, három vetítésre, azaz egy premierre és két ismétlésre szól. Ha a bemutatót követően 24 órán belül leadja a csatorna az epizódot, az nem számít ismétlésnek. Még többet a televíziós sorozatvásárlás módjáról itt.

A mostani CSI-vásár kissé kivételes eset, mert nem a hazai tévések szemelték ki az eddig öt évadot letudó Miami-stábot, az ismétlésekre szóló megállapodás az egész RTL-csoportra vonatkozik. Hosszabb távon különben mindhárom Helyszínelők-sorozat ismétlése látható lesz az RTL Klubon, de egyelőre (idén) csak David Caruso és barátai.

cbs

Jó hír a sorozatot kedvelőknek, azoknak, akik pár kihagyott részt megnéznének, vagy újra látnák a korábbi nyomozásokat, hogy a szinkron nem változik, nem kell új hangokat megszokni. A szinkront szinte minden esetben a behozó táraság készítteti el, és a legtöbb esetben ez a jogtulajdonosé lesz.

Kalmár Csaba