Nemcsak Bobby Ewing tud feltámadni

Vágólapra másolva!
A lelkes tévénézők bizonyára emlékeznek még Bobby Ewing meglepő feltámadására a Dallasban. Utánajártunk, kikkel történt még ehhez hasonló.
Vágólapra másolva!

A Southfork Ranch-en Bobby Ewing özvegye, Pam, arra ébred egy reggel, hogy valaki zuhanyzik a fürdőszobájában. Mint később kiderül, régóta halottnak hitt férje tisztogatja ott magát - nemcsak az ő halála, de az egész évad pusztán Pam álma volt.

A Brazil végén még elmegy egy ilyen csavar, de a józan és megfontolt Dallas-tól nem várna átverést az ember. A helyzet az, hogy a nézők annyira sírtak a jóságos Bobby elvesztése láttán - állítólag többen öngyilkosok is lettek -, hogy azt a sorozat írói már nem nézhették tovább tétlenül. Bobby feltámasztását pedig nagyon másképp tényleg nem lehetett megoldani.

Amit a készítők ebben az esetben csináltak, annak szaknyelvi megnevezése is van, az angolok úgy hívják: retcon. A szó a retroactive continuity rövidítése, amelyet nagyjából visszamenőleg érvényes folytatásnak lehetne fordítani. Ez azt jelenti, hogy a sorozatban történik valami, ami újraértelmezi az addig történteket - nem feltétlenül ilyen drasztikus módon, mint Bobby újraéledése.

A Roseanne utolsó szezonjában éppen a fordítottja történik a Dallas-béli eseményeknek: a hősnő férje él és virul, majd az utolsó epizódban kiderül, hogy már rég meghalt szívrohamban, a nézők csak annak a könyvnek a történetét láthatták, amit Roseanne írt férjéről, amolyan visszaemlékezésként.

A South Park Kenny-jétől már megszokhattuk, hogy - állandó poénként - minden rész végén meghal, de a következő epizódra mindig feltámad, hogy aztán húsz perc múlva ismét elhalálozzon. Az egyik részben viszont fény derül a jelenség "valódi" hátterére: Kenny szülei minden fiúk elvesztése után szülnek egy újat, akit szintén Kenny-nek neveznek el.

Itt ugyan magát a sztorit nem kell újraértelmezni, abban az értelemben, hogy azok a dolgok tényleg megtörténtek, amit a sorozat végigvitt. Az események viszont mindig mással történtek, mint akivel hittük, tehát a titok leleplezése visszamenőleg is más képet hagy a nézőkben.

Ilyesmi történik a Cheers-ben is, ahol az egyik szereplő, Frasier Crane azt mondja a többieknek az apjáról, hogy tudományos kutatóként dolgozik. A szereplőről készített önálló sorozatban, a Frasier-ben az apa viszont egy rendőr Seattle-ben. Kiderül, hogy Frasier hazudott bostoni barátainak (tehát a Cheers szereplőinek), mert épp összeveszett apjával.

A Rém rendes család-ban is történt egy érdekes eset, ami visszamenőleg adott értelmet egy másik történésnek. A család egy ideig magához veszi Peggy egyik rokonát - a kisfiú játszik is vagy húsz epizódban, aztán minden magyarázat nélkül eltűnik. Egy későbbi epizódban egy tejesdobozon látjuk újra a fiú képét, ahol ugye, a valóban eltűntek képét teszik közzé Amerikában.