Megismétlődik a nürnbergi per

Vágólapra másolva!
A BBC a nürnbergi per hatvanadik évfordulójára emlékezve újrajátssza a tárgyalást, ezzel az ismeretterjesztő műsorok iránti érdeklődés növekedését is várja. 
Vágólapra másolva!

A II. világháború főbűnöseinek tárgyalásaként elhíresült nürnbergi per 1946. október 1-jén ért véget, így a BBC ez év őszén tervezi leadni a háromrészes dokumentum-drámát, amit az esemény nyomán készített. A nürnbergi per igazából csak egy volt azok sorában, amelyet háborús bűnösök ellen indítottak a győztes szövetségesek, a tárgyalás mégis jelképpé vált - ez volt a történelem első olyan pere, amelyben béke elleni bűncselekmény miatt ítéltek el embereket.

A vádlottak - és elítéltek - között ott volt a náci vezetés azon része, akiknek nem sikerült Dél-Amerikába szökniük, így többek között Göring, Rudolf Hess és Albert Speer. A történet szinte kínálja magát a filmfeldolgozásra, ami meg is történt 1961-ben: ekkor mutatták be Stanley Kramer Ítélet Nürnbergben című moziját, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Burt Lancaster vagy Spencer Tracy.

A BBC azt ígéri, hogy minden eddigi feldolgozásnál részletesebben mutatja be a per történetét. A minisorozat nem a hagyományos, narratív ismeretterjesztéssel dolgozik: a per szereplőit színészek jelenítik meg, így a hangsúly a dialógusokon van. A producerek az ismeretterjesztő televíziózás megújításaként tekintenek az ötletre, hiszen a történelmi film eszközeivel, de annál sokkal konkrétabban, jobban alátámasztva tálalják az eseményeket.

A film külön hangsúlyt fektet a náci vezetők jellemábrázolására. Nemcsak magát a pert mutatják be, de azt is, ami a színfalak mögött történt, így a vádlottak pszichológiai vizsgálatának menetét is. A műsor producere, Detlef Siebert szerint "ez egy különleges alkalom arra, hogy betekintsünk az egykori náci vezetés agyába". Erre a címadással is utaltak a készítők: a sorozat a The Nuremberg Trial: Inside the Nazi Mind nevet kapta.