Kamera Hungária: Lévai és Gundel a nagy nyertes

Vágólapra másolva!
Szerda este hatodszor osztották ki a Kamera Hungária díjait, a magyar televíziózás ünnepének tartott rendezvényt Alföldi Róbert vezette. A közönség díját Gundel Takács helyett "az igazgató" vette át, a legtöbbször színpadra szólított a mankókkal bicegő Lévai Balázs volt.
Vágólapra másolva!

A díjátadó lényegre törő volt, nem zavarta sem zenés, sem táncos műsor, a show-ról Alföldi Róbert műsorvezető és a díjak átadói gondoskodtak - és persze a fény és hangtechnika kezelői, akik minden győztes kihirdetésénél hangos győzelmi indulóval, és stroboszkópparádéval sokkolták a közönséget. A rendezvény helyszíne a Nemzeti Galéria volt.

A már hatodszor megrendezett Kamera Hungária fővédnöke az ORTT, a rendezvény célja az, hogy az éves adásmasszából díjaival emelje ki az értékes alkotásokat. Idén a zsűri elnöke Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója volt, akinek munkatársaival rekord számú, 437 alkotás közül kellett kiválasztani a kategóriánként négy, hat, ill. hét döntőst, majd ezek közül a legjobbakat. Nem volt könnyű dolguk, 12 210 percnyi, saját véleményük szerint is meglehetősen vegyes színvonalú munkát kellett végignézniük, és sokszor alig összevethető alkotásokat kellett egymással összehasonlítaniuk. A tizenhárom kategóriagyőztes kihirdetése mellett különdíjat, és alkotói díjat is kiosztottak, és a közönség, valamint a diákzsűri is jutalmazta az általa legjobbnak tartott alkotásokat.

A zsűri nevében Ragályi Elemér nyitotta meg az estét, aki reményét fejezte ki, hogy a politikusok tévévitája nem homályosítja el a nap igazi eseményét, a díjátadót. Az első győztes a Megasztár volt, amit a diákzsűri jutalmazott a két szórakoztató kategória egyikében (melyben egyébként csak kereskedelmi műsorok jutottak a legjobb hat közé). Később a nagyzsűri is ezt a műsort találta kategóriája legjobbjának, hasonlóan a tavalyi évhez. Megosztotta a közönséggel személyes mottóját is Szederkényi Olga, aki a párizsi diáklázadásokról forgatott a királyi tévének, ezért alkotói különdíjat kapott, és a tudósítás kategóriájának legjobbja is az ő munkája lett. Utóbbi értékét talán kicsit csökkenti, hogy maga a díj átadója szerint sem ez volt a legerősebb kategória a mezőnyben.

Egy szakmai megmérettetésen is fontos a nézők véleménye, ezért két kategóriában is osztottak közönségdíjat, ahol nem meglepő módon, a nézettségi listák egyik éllovasa tarolt. Gundel Takács Gábor lett a legkedveltebb televíziós személyiség, és az Áll az alku a kedvenc tévéműsor, aminek pikantériája, hogy a nagy nézettségű ellenfél, Vágó és műsora vitte haza egy évvel korábban ugyanezt a két díjat. "Én nem a Gundi vagyok, hanem az igazgató" -védekezett a díj átvevője, amikor Alföldi Róbert azzal fogadta, hogy mennyire megváltozott.

A legnagyobb különlegesség a történelmi és életrajzi filmek kategóriájának nyertese lett, hiszen a Kisamerika című doku harmincegy éve készült. Ragály Elemér nyilvánosan követte meg a rendezőt, B. Révész Lászlót azért, hogy annak idején a Balázs Béla Stúdió sem állt ki a film mellett, ami a betiltás hatására majdnem megsemmisült.

Volt olyan kategória is, amelyben minden döntőbe jutott alkotás közszolgálati televízióban készült, interjúban és stúdióbeszélgetésben úgy látszik ezek a legjobbak. "Más a fél kezét adná egy jó antréért, én a fél lábamat adtam", mondta a balesete miatt mankóval közlekedő Lévai Balázs a díj átvételekor, majd megköszönte azt feleségének is, akitől elmondása szerint a Bestseller - a világ nyitott könyv ötlete származik. Lévai még kétszer bicegett a reflektorok fényébe, a Dob + Basszus műsorarculatát értékelte a legtöbbre a zsűri, és ez lett a legjobb tematikus műsor is. Ha osztottak volna az este folyamán legprofibb díjátvevő díjat, azért is jó eséllyel szállt volna ringbe Lévai, akinek e kategóriában két Irigy Mirigy lett volna legnagyobb ellenfele. Egyikük a hét hülyének mondott köszönetet, akikkel együtt dolgozhat, és akikkel elkövették a Retroklub című munkát is, amely a legjobb klasszikus szórakoztató műsorért járó tapsot, papírt, és üvegalkotást kapta.

A legjobb színes riport kategória győztese olyan világot szeretne, melyben nem a szín számít, a Roma Magazin- "C", mint cigány című műsorát Kovács János rendezte. Különdíjat érdemelt Bódis Kriszta filmje, az Amari Kris, ez az alapos, a magyar dokumentarista hagyományhoz szervesen kapcsolódó alkotás. Zárásként búcsúzzunk Alföldi Róbert szavaival: "mivel ma már mindenki képernyőre kerülhet, ezért viszontlátásra kedves kollégák."