2006 - a tévések szemével

Vágólapra másolva!
Nagyobb éves anyagunk megírása és összeállítása előtt megkérdeztük a két közszolgálati csatorna (MTV, Duna tévé) és a három legnézettebb kereskedelmi tévé (RTL Klub, TV2, Viasat 3) programigazgatóit arról, miképp látják ők szakmai szemmel 2006-ot, mire büszkék, mikor hibáztak, mit irigyeltek más csatornától, vannak-e új arcok náluk. Természetesen ők inkább a pozitívumokról számoltak be, ami némiképp érthető is, hiszen mindenkinek a saját gyereke a legszebb. Mi mindenesetre nem kommentálunk, csak kérdezünk.
Vágólapra másolva!

Pusztay András, az MTV műsorigazgatója szerint a 2006-os évet minden szempontból sikeresen zárta a Magyar Televízió. "Az első félév a politika jegyében zajlott és újfent bizonyítottuk, hogy a közszolgálaté a főszerep, ha komoly dolgok zajlanak az országban, vagy a világban. Választási műsorainkat minden más csatornáénál többen nézték, de nem csak az adott éjszakákon, hanem a kampányidőszakban is. Időközben az arculatunkat is megváltoztattuk, amelyért előbb a szakmai szervezetek kitüntetését kaptuk meg, a hozzánk érkező nézői levelek alapján pedig ma már állíthatom, hogy a közönségünk tetszését is elnyertük" - válaszolta kérdésünkre.

A nyarukat takarékosra tervezték, mégis nézettségnövekedést hozott. Az MTV-nél a megújult Híradó-ra büszkék, amelyet tartalmi szempontból a legszínvonalasabbnak tartanak a piacon. Emellett a szórakoztató műsorokat említi Pusztay, kiemelvén a Hofi emlékműsort.

"Az őszi struktúránk legnagyobb újítása volt, hogy az esti Híradó-nk hétre került át és tovább erősödtünk a hírversenyben. Új formátumunk, a TV Taxi mára komoly brandünké vált, majdnem olyanná, mint amilyen a Kékfény, vagy A TV ügyvédje. Előbbi új műsorvezetővel, megújult csapattal nem várt sikereket ért el, volt, hogy nézettségben még az egyik kereskedelmi csatornán futó, egyébként nagy presztízsű műsorszámot is lehagyta" - mondta a műsorigazgató.

Az is siker az MTV-nek, hogy "Ronaldinho náluk rúgja a bőrt", szerdánként a Bajnokok Ligájában. S ha már sport, az év legnagyobb hazai sporteseménye az Úszó EB volt, ezt a csatorna munkatársai közvetítették, kedvező kritikákat kapva.

"Persze mi nem csak a nézettségben mérjük az eredményességünket. Boldog vagyok, hogy sok százezer ember követte az év során az '56-os forradalomnak emléket állító műsorainkat, filmjeinket, vagy azt a tucatnyi interjút, amelyet Alföldi Róbert készített péntek esténként a hazai színésztársadalom legnagyobbjaival. Büszkék vagyunk még Lévai Balázs Dob+Basszus-ára és a Bestseller című sorozatára is. Előbbi elnyerte a szakma szinte összes elnyerhető díját. És persze az is ide sorolható, hogy az elmúlt 12 hónapban 26 játékfilm elkészítésében voltunk koprodukciós partnerek, amelyre éveken át nem volt példa korábban" - tette hozzá Pusztay.

Ami a jövőt illeti: több szórakozást, még több értéket, még jobb filmeket ígérnek. Az erős retro-vonallal kapcsolatban annyit elárulhat a műsorigazgató, hogy ezután sem lesz mellékes a programtervezéskor, hogy micsoda értékek felett rendelkeznek az archívumban. 2006-ban is a legnagyobb nézőszámot elért műsorok (18+) közé tartoztak a nagy klasszikusok, a Tenkes kapitánya, a Ludas Matyi, az Állami Áruház, a 2 x 2 néha 5. A szórakoztató műsorok között a Szenes-turné, az Önök kérték, a Gondolj apádra - Hoffmanntól Hofiig, a Krém kerültek be a Top 30-ba.

"2006-ban is mi biztosítottuk a nézőknek a legtöbb kulturális élményt. Választási műsorainkról elmondható, hogy a leghosszabbak és a legnézettebbek voltak, a szakmaiságukról nem is beszélve. Az m2 pedig kiérdemelte a legnézettebb tematikus csatornának járó - képzeletbeli - díjat" - dicsérte a kistestvért Pusztay.

Régi és új arcok a Magyar Televízió képernyőjén? A műsorigazgató a TV2-től átigazolt M. Kiss Csabát, a megújult Kékfény főszerkesztőjét és műsorvezetőjét említi, Winkler Nóra (Kultúrház) mellett, aki szintén korábban már volt a képernyőn. "Soma a Testi Mesék meghatározó személyiségeként debütált a közszolgálat képernyőjén. Közkedvelt nyalánkságunkban, a Krém-ben Nagy Tündét Ábel Anita váltotta Rákóczi Ferenc társaként. Tünde visszatért - korábbi kedves területére - a Vevő-szolgálat színeiben. A Sport olyan 'újoncokkal' büszkélkedhet, mint Deák Horváth Péter, vagy a Somos ikrek. D. Tóth Kriszta kislánya születését követően, tavasszal újra az MTV brüsszeli tudósítója lett. A Közéleti Szerkesztőségünk vezetője, Bartal Csaba egy új, történelmi műsorral, a Múlt-kor-ral jelentkezik péntek esténként"- tette hozzá.